CDT: Spajićev predlog ispravan, pokrenuti formalan dijalog o novom datumu popisa

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) smatra ispravnom izraženu namjeru mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, Milojka Spajića, da se popis zakazan za 1. novembar odloži, saopštio je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

„Vjerujemo da bi ovo bila ispravna odluka imajuću u vidu jako nepovoljan politički ambijent za sprovođenje popisa, najavu bojkota, potencijalne probleme vezane za bezbjednost popisivača i građana, neprimjerene uticaje iz Srbije i od strane nekih vjerskih zajednica, prije svih Sprske pravoslavne crkve (SPC)“, kaže Koprivica.

Takođe, kako je rekao, ova najava je jako značajna u kontekstu poruke da popis treba odložiti koju smo dobili iz Evropskog parlamenta. Smatra da je jako važno da Crna Gora prati i poštuje sugestije koje dobija od dobronamjernih evropskih adresa.

„Prije svega jako je važno da se ova namjera i formalno pravno sprovede u djelo. Imajući na umu da je premijer u tehničkom mandatu više puta saopštio da neće odložiti popis, jako je važno postojeću Uredbu o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa brzo staviti van snage“, dodaje on.

U tom kontekstu, kako je poručio, jako je važno napomenuti da je važećom Uredbom definisano da će popis početi prvog novembra.

„Budući da je Uredba važeća do njenog stavljanja van snage ili donošenja njene izmjene, ukoliko Vlada Milojka Spajića ne bude izabrana do tog datuma, a tehnička Vlada Dritana Abazovića ne želi odložiti popis, dolazimo u jednu prilično konfuznu situaciju: s jedne strane postojeća Uredba obavezuje Monstat da realizuje popis, s druge strane budući premijer najavljuje njegovo odlaganje. Takođe, ostaje otvoreno pitanje da li je mjesec odlaganja dovoljan period da budu savladane sve prepreke da popis bude sproveden shodno principima zvanične statistike i međunarodnim standardima“, piše u saopštenju.

Zato, kako ističu, CDT poziva na inkluzivan i otvoren dijalog o novom datumu održavanja popisa i o svim drugim otvorenima pitanjima koja su vezana za popis.

„Na novoj Vladi je velika odgovornost: potrebno je značajno povećati inkluzivnost procesa kroz formiranje formalno postavljenog foruma za vođenje ovog dijaloga, sastavljenog od politički relevantnih aktera i korisnika statistike koji bi svoje primjedbe i zahtjeve, bez nepotrebnog gubljenja vremena, direktno saopštavali donosiocima odluka“, dodaje se u saopštenju.

Ovim tijelom bi, kako kaže Koprivica, trebalo da predsjedava predsjednik Vlade ili ministar finansija, da njegov dio budu i direktor i zamjenica direktora Monstata kao i svi ključni akteri koji su slali svoje predloge u prethodnom periodu.

„Takođe, smatramo da bi prva odluka ovog tijela trebala biti poništavanje konkursa za izbor opštinskih instruktora i popisivača u svim opštinama. Odluke se moraju donositi brzo i odlučno, nadamo se da nova Vlada neće praviti greške prethodne.

Smatramo da je ovo važna prilika da svi politički akteri konačno napuste politiku isključivosti i kompetitivnosti po svaku cijenu, da se vrate kulturi vođenja stvarnog i otvorenog dijaloga sa neistomišljenicima, te da zaustave moguću eskalaciju problema koje popis može donijeti“, saopštio je Koprivica.

Kako zaključuje, u CDT-u VAse nadaju da političari konačno postaju svjesni da se posljedice odvijanja popisa u nepovoljnom ambijentu neće završiti danom završetka popisa ili objavljivanja rezultata – one posljedice će trajati godinama, biti izvor tenzija i usporiti ovo društvo na putu ka EU.

Foto: CDT

NIKŠIĆ PROGNOZA