BS: Sjećanje na genocid obaveza društva da se ne bi nikome više dogodila Srebrenica

Obilježavanje 28 godina od genocida u Srebrenici, obaveza je svakog odgovornog pojedinca, ali i našeg društva, jer je to podsjećanje na nevino stradale bošnjačke civile. To je ujedno poruka kako se Srebrenica ne bi zaboravila, ponovila i nikome više dogodilo, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Kako su kazali, genocid u Srebrenici koji se dogodio prije 28 godina, u kome je ubijeno 8.372 nevinih civila, kada se planski i sistematski radilo na uništenju cijelog jednog naroda, pouka je za cijelo čovječanstvo.

,,Kako su kazali, 28 godina nakon najmonstruoznijeg genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, najdublje saosjećamo sa bolom porodica šehida – nevino stradalih žrtava“ ističu iz ove stranke.

Napominju da, dok mnoge majke, sestre i kćerke i danas tragaju sa posmrtnim ostacima svojih najmilijih, u javnosti i dalje svjedočimo negiranju i relativizaciji genocida.

,,Zato je važno, zbog nas i budućih generacija, da osim obaveze da čuvamo istinu i uspomene na nevine žrtve genocida, a znajući da pravda nikada neće biti zadovoljena do kraja, da kroz obrazovni proces i medijske sadržaje budu interpretirane sve činjenice o genocidu, o patnjama žrtava i njihovih porodica, kao i o motivima počinioca genocida” zaključuju iz BS.

Foto: BS

NIKŠIĆ PROGNOZA