Inspekcija uzalud traži razrješenje direktorice OŠ „Lovćenski partizanski odred“

Prosvjetna inspekcija predložila je prije više od mjesec dana razrješnje direktorice OŠ „Lovćenski partizanski odred“ na Cetinju Danijele Bokan zbog kršenja Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju i zloupotrebe službenog položaja, a školski odbor do danas nije odlučivao povodom ovog nalaza.

Radi se o dva izvještaja o inspekcijskom nadzoru na osnovu kojih je predloženo razrješenje direktorice Bokan, a prvi datira od 10. aprila. U izvještaju inspektora, u koji smo imali uvid, navodi se da će biti pokrenuti i prekršajni postupci protiv ustanove i odgovornog lica.

Bokan je bivša direktorka Gimnazije na Cetinju. Ona je među prvima dobila sudski spor po tužbi nakon smjene svih rukovodilaca škola u Crnoj Gori u vrijeme mandata ministarke prosvjete Vesne Bratić. Na funkciju vršioca dužnosti direktora u OŠ „Lovćenski partizanski odred“ imenovao ju je bivši ministar prosvjete Miomir Vojinović u martu 2023. godine. Aktuelna ministarka Anđela Jakšić Stojanović u februaru 2024.godine dala je saglasnost na odluku ŠO o imenovanju Bokan na funkciju direktora.

Bokan je član radne grupe Ministarstva prosvjete za izradu reforme obrazovanja, gdje je zadužena za segment kvaliteta upravljanja.

Iz Ministarstva juče nijesu odgovorili na naša pitanja povodom predloga inspekcije za smjenu Danijele Bokan. Inače, ŠO, koji je po novom zakonu zadužen za imenovanje i razrješenje direktora, ima pet članva, po dva predstavnika ministarstva i nastavničkog vijeća i jednog predstavnika Savjeta roditelja.

Predsjednica školskog odbora cetinjske škole Đurđica Bastać, inače i predstavnica zaposlenih u odboru, juče nam je kratko kazala da još nijesu odlučivali o nalazu prosvjetne inspekcije, koji je „u proceduri“.

– Vidjećemo da li je toliko zgriješila da je treba smijeniti – kazala je Bastać.

Dva mjeseca nakon što je ministarka dala saglasnost na imenovanje Bokan, uslijedila su dva izvještaja prosvjetnih inspektora Boška Lazarevića i Ane Vučinić u razmaku od nedjelju dana, na osnovu kojih traže njeno razrješenje.

U izvještaju na 13 strana inspektora Lazarevića UP IN-0401-741/24-12421/7, od 10.4.2024.godine, i UP IN-0401-741/24-13586/3, od 10.4.2024.godine, stoji da su utvrđene nepravilnosti u postupku zapošljavanja nastavnika/ice italijanskog jezika, potom matematike, engleskog jezika i razredne nastave. Nepravilnosti su utvrđene i u postupku procedure biranja izbornih predmeta za školsku 2023/24.godinu zbog kojih će prosvjetni inspektor u daljem postupku predložiti za razrješenje Danijelu Bokan, direktoricu ustanove.

– Za utvrđene nepravilnosti u postupku zapošljavanja nastavnika/ice engleskog jezika prosvjetni inspektor će podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ustanove kao pravnog lica i direktorice kao odgovornog lica u pravnom licu. Takođe, za utvrđene nepravilnosti u postupku zapošljavanja nastavnika/ice razredne nastave prosvjetni inspektor će u daljem postupku podnijeti još jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ustanove kao pravnog lica i direktorice kao odgovornog lica u pravnom licu – navodi se u obavještenju o inspekcijskom nadzoru, koji je dostavljen i školskom odboru.

U obavještenju o inspekcijskom nadzoru koji je obavila inspektorka Ana Vučinić, broj UP IN -0401-741/24-14727/11, od 23.4.2024. godine, konstatovano je da je u inspekcijskom pregledu dana 17.4. 2024. godine i 22.4.2024.godine utvrdila nepravilnosti iz Opšteg zakona, da se propisani obrazovni programi ne ostvaruju efikasno i racionalno.

S tim u vezi, prema članu 15 stav 1 tačka 6 Zakona o inspekcijskom nadzoru, izdata su još dva prekršajna naloga na osnovu člana 146 stav 1 tačka 3 Opšteg zakona kojim je propisano da će se novčanom kaznom od 500 do 15.000 eura kazniti za prekršaj ustanova ako ne ostvaruje propisane obrazovne programe u skladu sa članom 19 istog zakona, dok je za prekršaj iz stava 1 ovog člana propisano da će se kazniti odgovorno lice u ustanovi (direktorica) novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1.500 eura.

Bokan: Stalno me prijavljuje manja grupa zaposlenih

Direktorka Danijela Bokan kazala je juče za „Dan“ da je inspekcijama stalno prijavljuje grupa od pet-šest zaposlenih. Ona je istakla da u svom radu ima podršku nastavničkog vijeća, roditelja i učenika. Bokan nam je dostavila i svoje izjašnjenje na nalaz inspekcije, u kome, između ostalog, ističe da je svrha podnesenih anonimnih prijava, da se izvrši pritisak na nju, kako bi odustala od radnog mjesta na koje je izabrana u skladu sa zakonom. Ona podsjeća da je od marta 2023. godine, od kada rukovodi školom, riješen problem vršnjačkog nasilja, te da ustanova više nije kod resornog ministarstva označena crvenom bojom kao jedna od šest najrizičnijih u Crnoj Gori, da su u ovom trenutku već upisana 62 učenika, što je značajan rast u odnosu na prethodnu godinu. Bokan ističe i da je nakon 24 godine završen postupak legalizacije objekta škole, a zgrada više nije zavedena kao „šuma“. Podsjeća i na aktuelne projekte na poboljšanju uslova rada u školi.

Foto: Udruženje roditelji

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA