Božović aminovao, Dokić potpisala veće plate u susret lokalnim izborima u Budvi

Rukovodeći kadar u Opštini Budva, u susret izborima, dobio je novu stimulaciju u vidu povećanja zarada, koje su gotovo za trećinu veće.

Da su plate rukovodiocima sektora, službi i sekretarijata veće, “Vijestima” je kazalo više zaposlenih u lokalnoj administraciji, ali koliko su plate povećane, iz Opštine Budva, odnosno kabineta pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića, nijesu precizirali.

Božović je donio odluku da se plate povećaju, a potpis je stavila njegova zamjenica, potpredsjednica Opštine Jasna Dokić.

Iz Božovićevog kabineta “Vijestima” je rečeno da je odluku o izmjeni i ispravci Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika od 1. aprila ove godine donio predsjednik Opštine i potpisala potpredsjednica.

“Kako je i naslovljena odluka, u istoj su izvršene izmjene i ispravke prethodne odluke, na način što su usklađeni dodaci na osnovnu zaradu službenika koji imaju posebne uslove rada, težinu i prirodu posla, a koji obavljaju inspekcijske poslove u Upravi lokalnih prihoda i Sekretarijatu za privredu sa dodacima službenika u Komunalnoj policiji i inspekciji i Službi zaštite i spasavanja. Sve prethodno je u skladu sa članom 17 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji propisuje dodatak za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima”, piše u odgovoru iz Božovićevog kabineta.

Takođe, kako su naglasili, izvršena je ispravka iz prethodne odluke, po pitanju decidno navedenih stavova u članu 4, koji reguliše dodatke na osnovnu zaradu, prilikom kojih se potkrala tehnička greška, koja je ovom odlukom ispravljena.

“U članu 4, stav 3 Odluke o izmjeni i ispravci Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika, u kategoriji ekspertsko-rukovodnog kadra (rukovodioci sektora, šefovi ili koordinatori službe, odjeljenja…), takođe je izvršena ispravka i usklađivanje dodatka na osnovnu zaradu sa dodacima iz iste kategorije zvanja nekadašnjeg Sekretarijata za privredu i finansije, te je naziv organa kao takav brisan”, pojasnili su iz Opštine.

Opština je za ovu godinu na ime zarada predvidjela da isplati čak 9,5 miliona eura iz gradske kase, što je tri puta više nego deceniju ranije.

Budžet za ovu godinu projektovan je na 59,8 miliona eura, od kojih će preglomazna gradska administracija građane koštati čak 9,5 miliona eura.

Tako, kada je riječ o izdacima za bruto zarade i doprinose, oni će iznositi 8.516.526 eura, dok će ostala lična primanja biti 994 hiljada eura. U ostala lična primanja su ubrojene naknade za odbornike u iznosu od 170 hiljada eura, sto hiljada za otpremnine, jubilarne nagrade od 16 hiljada, dok stavka “ostale naknade” iznosi 780 hiljada eura.

Godinama se govori o što efikasnijoj lokalnoj administraciji i o smanjenju broja zaposlenih. Puna su usta gradskih čelnika, posebno onih od 2016. od kada Demokratska partija socijalista ne upravlja gradom, bila i o racionalnoj potrošnji, jer Budva više od decenije važi za lokalnu upravu sa najvećim zaradama.

Ako se pogleda unazad deceniju, iz godine u godinu stavka na plate zaposlenima je rasla, da bi sa tri miliona eura u 2012. dostigla 6,4 miliona eura u 2023. Tako je 2021. na plate zaposlenima isplaćeno šest miliona eura i dodatnih 770 hiljada eura na ostala lična primanja. Dvije godine ranije, 2019. isplaćeno je na zarade 5,6 miliona eura, a dodatnih 729 hiljada eura na ostala lična primanja.

Iako su predstavnici aktuelne vlasti nerijetko upućivali kritike, kada su bili u opozicionim klupama, na račun DPS-a dok je upravljao gradom, upravo zbog milionskih stavki za zarade, od 2016. kada je DPS izgubio izbore, iznosi za plate radnicima su rapidno rasli iz godine u godinu.

Naime, 2012. kada je koalicija DPS-SDP imala apsolutnu vlast u gradu, na plate zaposlenima je izdvojeno “samo” 3,1 milion eura, i dodatnih 211 hiljada eura za ostala lična primanja.

U Opštini Budva je krajem 2016. kada je došlo do smjene vlasti, prema zvaničnim podacima bilo 336 stalno zaposlenih radnika, i na desetine onih na ugovoru o djelu.

Međutim, krajem 2023. U Opštini, prema podacima Ministarstva finansija koje su dostavljeni poslaniku DPS-a Nikoli Miloviću (nosilac izborne liste te partije na majskim izborima) ukupno u Opštini i njenim preduzećima, ustanovama i lokalnom mediju bilo je nevjerovatnih 1.686 stalno zapošljenih i 500 radnika na ugovoru o djelu.

Prema tim zvaničnim podacima, a koje su nedavno mediji objavili, u samoj Opštini radi 495, u javnim ustanovama Opštine 331, dok u privrednim društvima čiji je osnivač Opština radi 850 lica. To čini ukupnu cifru od 1.676 stalno zapošljenih. Po ugovoru o djelu radi čak 500 osoba, pa je tako ukupan broj 2.176 zaposlenih, čime je Budva na drugom mjestu, poslije Podgorice u Crnoj Gori po broju zaposlenih na grbači građana.

Foto: Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA