Bošnjak: Potrebno afirmisati akcije za manjinske narode

Žene bi morale imati više učešća na mjestima odlučivanja, posebno u izvršnoj vlasti, poručeno je na sastanku potpredsjednice Skupštine Crne Gore Branke Bošnjak sa predstavnicima OEBS-a u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Skupštine, sastanku su prisustvovali pravna analitičarka Elisavet Karagianidou, pravna savjetnica Nedjeljka Sindik, politička analitičarka Daria Paprocka i njen asistent Stefan Sekulović. 

„U susret vanrednim parlamentarnim izborima, koji će se održati 11. juna, predstavnici OEBS-a u Crnoj Gori, između ostalog, pokazali su posebno interesovanje za reformu izbornog zakonodavstva, koja se odnosi na čitav set izbornih zakona, čija primjena bi u budućnosti osigurala veći stepen demokratije i bolje uslove za održavanje fer izbornog procesa. Takođe je bilo riječi o afirmativnoj akciji za manjinske narode, kao i o potrebi za većim učešćem žena na izbornim listama, srazmjerno ukupnoj populaciji žena koje čine 50 odsto i koje bi, shodno tome, morale imati više učešća na mjestima odlučivanja, posebno u izvršnoj vlasti“, navode iz Skupštine.

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA