Bošnjačko vijeće: Potreban dijalog o uslovima i terminu popisa

Nacionalna vijeća – savjeti brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica, smatraju da je potrebno otvoriti najširi društveni dijalog o uslovima i terminu u kojima je moguće organizovati transparentan, kontrolisan, kredibilan i legitiman popis stanovništva u Crnoj Gori. Zbog toga su za sjutra u PR centru najavili konferenciju sa temom „Uslovi za kredibilna i legitiman popis stanovništva“.

Kako navode u saopštenju Bošnjačkog vijeća, zbog ozbiljne napetosti u društvu i očiglednog rasta nepovjerenja sa mogućim posljedicama, iniciraće okupljanje (konferenciju) predstavnika najšire javnosti – nacionalnih vijeća-savjeta, relevatnih državnih institucija, nevladinog sektora, akademske zajednice, međunarodnih predstavnika, medijske zajednice, kao i zainteresovanih pojedinaca sa temom „Uslovi za kredibilna i legitiman popis stanovništva“.

Konferencija će biti održana u PR Centru u Podgorici, sjutra 25. oktobra, sa početkom u 10 sati.

Uvodna izlaganja imaće predstavnici Nacionalnih vijeća brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica, i to: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori – predsjednik Suljo Mustafić, Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori- Predsjednik Faik Nika, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore – Predsjednik Zvonimir Deković, Savjet Muslimana Crne Gore – Predsjednik Sabrija Vulić, Romski savjet u Crnoj Gori – Predsjednik Mensur Šaljaj.

Pozivnice za skup su dobili i predstavnici zemalja Kvinte (SAD, Njemačka, Italija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo), ambasade država našeg regiona (BiH, Hrvatska, Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija), delegacija Evropske unije u Podgorici, ali i ambasda Austrije, Češke i Turske.

Na skup su pozvani i predstavnici resornih državnih organa Ministarstva finansija, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, institucija ombudsmana, kao i predstavnici Monstata.

Konferencija će okupiti i reprezentativne nevladine organizacije poput Građanske alijanske, Udruženja pravnika, CGO, CEMI, CEDEM, Matica crnogorska, CDT-a, PEN centra, Komunice.

Predstavnici političkih partija su izostavljeni kako bi se izbjegla politizacija cijeloga procesa.

Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

NIKŠIĆ PROGNOZA