Bogdanović: Pokažimo zrelost da Crnu Goru zajedno preusmjerimo na kolosjek razvoja

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović kazao je, u uvodnom dijelu Kongresa Albanske alternative, da je politički život Crne Gore, nažalost, obilježen visokim stepenom turbulencija koje proizvode vidljive negativne efekte na ukupan društveni i ekonomski ambijent.

 – Vrlo kratak period od prošlih do parlamentarnih izbora koji nam slijede 11. juna praćen je intenzivnom društvenom i ekonomskom regresijom. Želim da vjerujem da ćemo svi zajedno pokazati dovoljno političke zrelosti i spremnosti da Crnu Goru zajedno preusmjerimo na kolosjek razvoja i odgovornog državnog upravljanja- rekao je generalni sekretar DPS-a na početku svog obraćanja.

On je ukazao da je regionalni kontekst takav da potvrđuje da se Zapadni Balkan, zahvaljujući retrogradnim idejama, avetima prošlosti i kontinuiranoj nestabilnosti u skoro svim našim državama, uključujući i Crnu Goru, ponovo našao na geopolitičkoj vjetrometini.

– Samo svi zajedno možemo sačuvati ono po čemu smo bili primjer u ovom trusnom regionu, a to su multietnički sklad i suživot. Samo tako možemo ponovo pokrenuti točak evropske integracije i usmjeriti našu državu ka članstvu u Evropskoj uniji. Uvjerenja sam da će i novi tim Albanske alternative kao svoj primarni politički cilj imati Crnu Goru u Evropskoj uniji- poručio je Bogdanović.

Generalni sekretar DPS-a je kazao da samo svojim odgovornim odnosom i djelovanjem na lokalnom i državnom nivou moramo razumjeti sadašnjost, kvalitetno anticipirati budućnost i djelovati u skladu s osnovnim postulatom Evropske unije – „Ujedinjeni u različitostima“.

– Zablude iz devedesetih, da ne možemo živjeti u multietničkom društvu, ne smijemo prihvatati, već odgovornim odnosom na političkoj sceni, pokazati da smo vrlo odlučni i postojani u našem naumu – da živimo kao sav normalan svijet – u suživotu sa prijateljima i komšijama, bez obzira na njihovo nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje- jasan je Bogdanović.

On se potom osvrnuo na protekli period u kojem je, kako je ocijenio, Albanska alternativa pokazala da je moguće stvoriti i graditi politički subjekt koji zna kako ostvarivati političke pobjede i promovisati svoje političke interese, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

– Znamo da to nije jednostavan, već vrlo zahtijevan proces u toku kojeg je neophodno konstantno osluškivati, a ujedno i usmjeravati biračko tijelo kojem se obraćate. Zato i ne čudi što je Albanska alternativa, kao dio Albanskog foruma, vrlo uspješno učestvovala i na nedavnim lokalnim izborima u Tuzima, a prethodno i u Ulcinju. Svoju političku umješnost pokazali ste i kada je riječ o učešću u političkim procesima na državnom nivou- istakao je Bogdanović.

On je konstatovao da Demokratska partija socijalista Crne Gore i Albanska alternativa bilježe značajnu istoriju političkih odnosa.

– Nekada direktni partneri, nekada na suprotnim stranama političkog spektra, uvijek smo se trudili da pokažemo potreban nivo uvažavanja i međusobne posvećenosti dijalogu, a samim tim i dostojanstvo u političkom životu. Vjerujem da će tako biti i u periodu koji slijedi, imajući u vidu da nam je jedini imperativ napredak Crne Gore i evropski nivo života naših sugrađana- kazao je Boganović.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA