Birači „selice“ najveći problem u Šavniku, politički dijalog jedina opcija

Birači „selice“ najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije „Okrugli sto“ na TVCG.

Kako je kazao poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, u Šavniku su se mogle vidjeti sve manjkavosti izbornog sistema.

„To pokazuje koliko je moguća blokada lokalne demokratije ukoliko ne reformišemo izborno zakonodavstvo. Nedostatak reformi je uzrok situacije u Šavniku. Ne možemo zbog toga da imamo izbornu reformu, a politički dijalog nam je jedina opcija“, poručio je Čarapić. 

Kako je kazao, u Šavniku se traži prostor za opstrukciju, ipak se nadamo da će se to riješiti.

„Da bi crna gora ušla u evropsku uniju potrebna je sveobuhvatna izborna reforma , sve druge stvari su bitne,,ali ova je fundamentalna i bitna. Ljudi u Crnoj Gori zaslužuju da imaju ustavno ustrojene demokratije, a Šavnik to trenutno nema“, konstatuje Čarapić. 

Čarapić je kazao da Evropska unija ne želi Crnu Goru u kojoj se ne može riješiti problem Šavnika. 

„Odbornicima u Šavniku je istekao mandat, a sa druge strane, opština mora funkcionisati. Mandat gradonačelnika je takođe upitan. Takva lokalna skupština je donosila odluke koje su bile upitanog legitimiteta“, smatra Čarapić. 

Bojkotom se ništa ne rješava

Prema riječima poslanika Bošnjačke stranke (BS) Damira Gutića, zastoj je zbog 500 glasača.

„U pitanju je nerad određenih struktura u državi. A za to vrijeme desila su se tri izborna ciklusa: predsjednički izbori i parlamentarni a oni su uspješno sprovedeni. Tako da ne možemo reći da su paranormalne situacije oko tog pitanje, zna se šta su uzroci i rješenja. Pričati nakon godinu i po dana šta je trebalo uraditi nema baš mnogo smisla“, poručio je on. 

Kako je ocijenio, bojkotom se ništa ne rješava, to je samo blokada i ne vodi ka promjeni okolnosti.

„Vlast treba da riješi pitanje Šavnika, a evidentno je da institucije nisu radile svoj posao“, ocijenio je Gutić. 

Politički koncenzus jedino rješenje 

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević kaže da isu problem manjkaviosti izbornog provesa , već nedostatak volje i želje državnih institucija da se taj proces sprovedene.

„Nekome je u cilju da se ova država predstavi kao neuspjeli proejkat u kom ništza ne funkcioniše izbori su sprovedeni u Podgorici, Bijelom Polju, Plavu…prtoblem sa šavnikom jeste bilo igrača selica i sa druge i sa jedne strane“, naveo je Zirojević. 

Zirojević smatra da nadležni organi u slučaju Šavnika nisu blaogovremeno reagovali.

„Problem u šavniku se može riješiti jedino političkim koncenzusom , jer je taj problem i kreirala politika i jedino ga politika može i riješiti. Šavnik je hitno pitanje i mora se riješiti, a izbori u jednom danu su ideall kom težimo. da li smo spremni, nisam siguran“, zaključio je Zirojević. 

Da li je Crna Gora spremna za otvorene liste?

Čarapić: Dobro rješenje, ali treba proći put do toga. To zahijeva fundamentalnu promjenu izbornog sistema, određeno vrijeme i dobru analizu. 

Gutić: Otvorene liste imaju određene vrijednosti, ali i nedostataka u društvu kao što je crnogorsko. Crnoroci vole ljude lidere i autoritet. Javnost bi bila zainteresovanija, to stoji. 

Zirojević: To je ideal kom težimo, ali je pitanje da li je Crna Gora spremna za to, budući da ne možemo više od godinu dana da riješimo šavničko pitanje. 

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA