Betel: Ne postoji brzi voz ka EU

Predsjednik Crne Gore dijeli evropske vrijednosti zasnovane na ljudskim pravima koje su izuzetno važne danas a koje uzimamo zdravo za gotovo, ali za koje se treba boriti, poručio je predsjednik Vlade Luksemburga nakon sastanka sa crnogorskim šefom države Jakovom Milatovićem.

Komentarišući reforme Crne Gore na putu ka EU, Betel je kazao da je takva procjena u nadležnosti Evropske komisije (EK), ali i da ne postoje prečice ka članstvu.

„Razgovarali smo o uslovima i svim pravilima, koja znamo kakva su. Ne postoji specijalni brzi voz u procedurama, jer znamo da su neke zemlje u specifičnoj situaciji. Predsjednik nam je objasnio političku situaciju koju u ovom trernutku imate u Crnoj Gori i moj cilj je bio da saslušam i da vidim da li ima mogućnosti kako se ‘zaključana situacija’ može otkljkučati. Ali na Komisiji je da odluči, a ne na individualnim članicama da postavljaju nova pravila“, kazao je Betel odgovarajući na pitanje TVCG.

Milatović: Crna Gora treba da bude prva naredna članica EU

Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović sumirajući posjetu Luksemburgu istakao je da je na svim sastancima poslao poruku evropske Crne Gore, koja je u potpunosti spremna da bude naredna članica EU.

„Informisao sam sagovornike da Crna Gora u potpunosti dijeli spoljnu i bezbjednosnu politiku sa onom u EU i da je zaokružula demokratski proces, koji je bio temelj ubrzanja našeg evropskog puta i da bi trebalo da bude naredna članica EU“, istakao je Milatović.

Naglasio je da je crnogorska dijaspora u Luksemburgu glavni most između dvije zemlje, da je dobro integrisana, i da ekonomske potencijale treba unaprijediti.

„Predočio sve potencijale koje Crna Gora ima kao kredibilna investiciona destinacija, koji se tiču energetike, logistike, poljoprivrede i turizma i svi sagovornici su bili zadovoljni onim što CG ima. U narednom periodu moramo da radimo na boljoj promociji Crne Gore i njenih potencijala“, ocijenio je Milatović.

Predsjednik je najavio posjetu poslovnih delegacija koju bi mogao da predvodi Veliki vojvoda, što bi bio korak naprijed ka tješnjoj saradnji. Istakao je da je luksemburšska kompanija koja je prošle godine otvorila svoje sjedište u Crnoj Gori dobar primjer kojih treba da bude više.

Predsjednik Milatković je kazao da je cilj njegovih posjeta zemljama EU da se ojača prisustvo i komunikacija sa državama članicama, što je nedostajalo u prethodnom periodu.

„Luksemburg kao zemlja koja je mala i slična po mnogo cemu Crnoj Gori može da bude snažan glas podrške u EU“, ocijenio je predsjednik.

Na kometar povodom 2023. godine kao najskorijeg datuma proširenja EU, predsjednik Milatović poručuje da je to obeshrabrujuće, pogotovo za zemlje koje su najnaprednije u tom procesu.

Milatović je istakao da je učlanjenje Crne Gore uspješna priča koja može biti dobar signal svim zemljama Zapadnog Balkana, ali i Istočne Evrope, da je proces proširenja i dalje živ.

Zaključuje i da Crna Gora ima istorijsku ulogu da oživi proces proširenja, i da je njegov zadatak da tu poruku na najjednostavniji način prenese sagovornicima i Crnoj Gori ali i širom EU.

Foto: printscreen/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA