Ben David: Očekujemo da novoizabrana vlada vrati zemlji status predvodnika

Crna Gora je u prethodne dvije i po godine bila u periodu nestabilnosti, zato od nove vlade, koja će biti izabrana nakon izbora, očekujemo da vrati zemlji status predvodnika evropskih integracija na Zapadnom Balkanu, poručila je u razgovoru za Pobjedu Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Crnoj Gori i Srbiji.

Švedska već pet mjeseci predsjedava Savjetom Evropske unije. Upitana o dostignućima svoje zemlje za to vrijeme, kada je u pitanju uloga u EU, Ben David ističe da je Švedska preuzela ovu ulogu u vremenu bez presedana.

„Već pet mjeseci predsjedavamo Savjetom EU, po treći put. Preuzeli smo predsjedavanje u vremenu bez presedana, istorijskom vremenu. Ruska puna invazija na Ukrajinu je definisala naše predsjedavanje. Primarni cilj našeg predsjedavanja je da budemo ujedinjeni u akcijama protiv Rusije i da podržimo Ukrajinu – vojno, politički, ekonomski, oružjem i municijom i kroz humanitarnu pomoć. Tako da, ovo je zaista oblikovalo prioritete našeg predsjedavanja. Zadovoljni smo što vidimo da postoji evropsko jedinstvo koje je bez presedana“, rekla je Ben David za taj list.

Upitana da li u tome leži razlog što Zapadni Balkan u ovom trenutku nije prioritet ni Švedske ni EU, Ben David to negira.

„Ne, ne uopšte. Ovo predstavlja ,,kišobran“ našeg predsjedavanja. Ali mi imamo četiri različita tematska prioriteta – očuvanje bezbjednosti građana EU, imamo zelenu tranziciju, evropsku konkurentnost koja kreira nove poslove i imamo osnove zaštite bezbjednosti u kojoj su vladavina prava, demokratija i ljudska prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zapadni Balkan je visoko na švedskoj EU agendi. Prije dvije nedjelje naš ministar je posjetio Crnu Goru u okviru ture Zapadnim Balkanom. Tako da, švedsko predsjedavanje EU drži Balkan na agendi. To je važno za našu vladu. Opšta poruka koju smo uputili Zapadnom Balkanu je i ono što smo rekli na samitu u Tirani u decembru – postoji nova hitnost u proširenju, postoji novi momentum i mi ohrabrujemo zemlje kandidate da taj momentum iskoriste da krenu naprijed ka EU“, istakla je sagovornica Pobjede.

Na pitanje da li je Crna Gora svjesna tog momentuma, Ben David kaže da je na Crnoj Gori da postigne konsenzus na putu koji je čeka.

„Mi ohrabrujemo Crnu Goru i druge zemlje da budu, jer vjerujemo da Zapadni Balkan pripada EU i evropskoj porodici gdje već jeste. Vjerujemo da EU nudi najbolju agendu za budućnost Crne Gore kao društva u smislu slobode, vladavine prava, demokratije, ekonomskog prosperiteta, bezbjednosti. Sada, da bi napredovala na EU putu, to je na Crnoj Gori da postigne koncenzus na putu koji je čeka. Nakon skoro dvije i po godine nestabilnosti, vrijeme je da se sjedne zajedno i nadoknadi izgubljeno vrijeme i da se krene naprijed kako bi se identifikovala ruta pred vama, jer proširenje leži u rukama zemlje kandidata. EU je otvorena, angažovana, radi sve što može da pomogne onima koji žele da budu dio EU, ali glavni posao je na zemlji kandidatu“, ocjenjuje švedska ambasadorka.

Na pitanje kako gleda na crnogorski put u EU u posljednjih nekoliko godina, Ben David kaže da je zadovoljna što veći dio građana podržava EU, te poziva vlasti da se pronađu za dobrobit građana.

„Zadovoljni smo što vidimo da veliki dio crnogorske populacije podržava put u EU. To je dobra početna pozicija. Prije dvije i po godine imali smo mirnu promjenu vlasti i poslije toga Crnoj Gori je trebalo vrijeme da pronađe sebe i da se vrati na EU put. Mislimo da Crna Gora ima mogućnost da povrati status predvodnika integracija ali šta je potrebno za to… svi politički subjekti moraju da rade zajedno, da grade koncenzus kako bi krenuli naprijed. Apsolutno su neophodne krucijalne reforme u obasti vladavine prava. Neophodno je i da bude popunjeno i sedmo mjesto u Ustavnom sudu, tako da sud bude operativan i da riješi sve zaostale stvari. Neke stvari su još ne čekanju i moraju da budu riješene“, ocijenila je ona.

Upitana vlada može vratiti Crnu Goru na pređašnji put, Ben David navodi da nije na njoj da to kaže.

„Iz naše perspektive, šta mi želimo je da Crna Gora napreduje na evropskom putu. Šta je potrebno za one koji će činiti buduću vladu je da shvate da su neophodne krucijalne reforme koje će vratiti Crnu Goru na njen evropski put“, navodi ona.

Kako u Švedskoj gledate na to što vlada, kojoj je izglasano nepovjerenje, predlaže zakone, koje izglasava parlament koji je raspušten, glasilo je jedno od pitanja za ambasadorku, međutim ona nije željela konkretno da odgovori.

„Kao diplomata, i kao ambasadorka, ja sam ovdje kao gost – posmatrač. Znam koliko je polarizovano crnogorsko društvo i ne želim da iskažem stav koji se može tumačiti kao odobrenje… šta je važno? Da se crnogorsko društvo kreće naprijed, da se izbori dese i da nakon toga imamo vladu koja će raditi za dobrobit crnogorskih građana. Ubijeđeni smo da će se to desiti“, rekla je.

„Nadamo se članstvu u NATO do samita u Viljnusu“

Govoreći o članstvu Švedske u NATO, koja je aplicirala zajedno sa Finskom, koja je u međuvremenu postala članica, Ben David kaže da je za njenu zemlju to važan korak jer nakon 200 godina prekidaju vojnu neutralnost.

„Ta odluka je donešena u kratkom periodu i nju podržava 77 odsto građana naše zemlje i parlamentarna većina. To je izraz ruske agresije na Ukrajinu. Mi se nadamo da ćemo postati punopravna članica do samita NATO u Viljnusu u julu. Vjerujemo da Švedska ima puno da ponudi. Mi smo strateški veoma važno pozicionirani i zajedno sa NATO smo trenirali i učestvovali u mnogim vježbama, tako da smo veoma posvećeni Alijansi“, rekla je ona, dodajući da očekuje da će i Turska i Mađarska promijeniti mišljenje o članstvu Švedske u NATO.

Izvor: Pobjeda

Foto: Screenshot/TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA