Bajraktari i nakon juna na čelu Ulcinja?

Dio vladajuće većine u Ulcinju, koju čine koalicija “Za novi početak” (Građanski pokret URA, Demokratska partija, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Albanska alternativa) i Forca, tajno pregovara s tamošnjom opozicijom o potencijalnoj prekompoziciji lokalne vlasti, saznaju nezvanično “Vijesti” iz više izvora.

Pregovori se dešavaju mjesec i po uoči planirane rotacije na pozicijama predsjednika Opštine i Skupštine, koje sada pokrivaju Omer Bajraktari (Građanski pokret URA) i Ardijan Mavrić (Forca).

Prema koalicionom sporazumu o vlasti, Građanski pokret (GP) URA trebalo bi početkom juna da prepusti Forci čelnu poziciju u najjužnijoj opštini, te da od nje preuzme mjesto šefa lokalnog parlamenta.

No, kako tvrdi sagovornik “Vijesti” koji je prisustvovao jednom od sastanaka u Ulcinju, postoji mogućnost da Bajraktari, koji je i šef tamošnjeg odbora GP URA, i nakon juna ostane na čelnoj poziciji u opštini.

“Ostaje da se vidi li će Forca to prihvatiti ili će proizvesti krizu vlasti, mada je već jasno da u vladajućoj većini ne cvjetaju ruže”, rekao je izvor.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, pregovori su između ostalog vođeni i s opozicionom Demokratskom partijom socijalista (DPS), ali se navodno centrala te stranke protivi saradnji s GP URA.

Bajraktari je saopštio “Vijestima” da GP URA vodi pregovore o široj koaliciji, ne želeći da precizira s kojim partijama i ko bi se eventualno mogao naći u vlasti. Poručio je da neće biti povratka “na stari način upravljanja” Ulcinjom.

On je listu u januaru rekao da će se u junu desiti rotacija na vodećim pozicijama u najjužnijoj crnogorskoj opštini.

Ulcinjska vladajuća koalicija ima 19 od 33 odbornika u lokalnom parlamentu – GP URA, Demokratska partija (DP) i Forca imaju po pet, Socijaldemokrate dva, a Socjaldemokratska partija i Albanska alternativa po jednog.

U opozicionim klupama nalazi se po pet odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratske unije Albanaca (DUA), te po jedan Demokratskog saveza u Crnoj Gori i Bošnjačke stranke. Svi oni od konstituisanja ulcinjskog parlamenta bojkotuju njegov rad zbog navodnih izbornih neregularnosti. U opoziciji su i Demokrate, koje imaju dva odbornika.

Bajraktari kaže da je GP URA s koalicionim partnerima u prethodne dvije godine, odnosno od pada DPS-a, napravio pozitivne pomake u Ulcinju u političkom i ekonomskom smislu, i s državnog i s lokalnog nivoa.

“U političkom smislu, jedan od najvećih naših uspjeha je uspostavljanje novog načina upravljanja gradom i političkog djelovanja koji je dao istorijske rezultate, ali i stabilizaciju i balansiranje političkih prilika, što je takođe bila rijetkost u posljednjih 30 godina u Ulcinju”, rekao je on, dodajući da je ponosan na to.

Bajraktari navodi da je GP URA “maksimalno poštovao” svaki politički dogovor i sporazum, iako to, tvrdi, ponekad nisu činili drugi konstituenti vlasti.

“Time smo pokazali ogroman demokratski kapacitet. Svaki sporazum zavisi od dviju strana, a ovaj naš od nekoliko, pa samim tim i poštovanje toga ne zavisi samo od nas”, rekao je.

Sagovornik je poručio da se GP URA uvijek zalagao za to da bi vladajuća koalicija u Ulcinju trebalo da bude što šira i politički jača.

“Jer svako vrijeme donosi nove izazove. U tom kontekstu smo vodili neke pregovore i vidjećemo u narednom periodu kako će to rezultirati. Ono što možemo garantovati je da neće biti vraćanja na stari način upravljanja opštinom koji je sprovođen u posljednjih 20 godina, gdje su glavne stavke bile korupcija, lični interesi, razne političke spletke i sl”, kazao je Bajraktari, dodajući da je Ulcinj zakoračio u novu etapu razvoja i da će GP URA dati ključni doprinos da tako i ostane.

Bajraktari je izbjegao odgovore na pitanja postoji li kriza vlasti u Ulcinju i da li će početkom juna doći do rotacije na čelnim pozicijama u opštini, shodno koalicionom sporazumu.

Odgovore na ista pitanja, “Vijesti” nijesu dobile ni od DPS i Force.

Predsjednik DP-a Fatmir Đeka, rekao je “Vijestima” da ima pohvale za aktuelnu vladajuću većinu u Ulcinju, za koju je ocijenio da je odlično funkcionisala u protekle dvije godine.

“Svi su partneri bili uvaženi, lokalna uprava izuzetno obavljala svoj posao, a vjerujem da je najveći dio građana zadovoljan njenim radom. Tako da sam uvjeren da nema razloga da se u tom duhu ne nastavi, jer je to u najdubljem interesu svih. Mi smo uvijek poštovali potpisane sporazume, tako će biti i ubuduće”, poručio je.

Lider DUA Mehmed Zenka, kazao je “Vijestima” da je čuo da se vode pregovori o prekompoziciji vlasti, ali da s njim niko nije razgovarao na tu temu.

“Dosad ni s kim nijesam komunicirao, ali čujem da činioci vlasti imaju međusobnih problema”, rekao je.

Bajraktari optuživao Mavrića za pokušaj političke diskreditacije

Da odnosi GP URA i Force nijesu najbolji, dobro se vidjelo i u komentaru Bajraktarija na najavu predsjednika lokalnog parlamenta Mavrića da će pokrenuti parlamentarnu istragu povodom kašnjenja i traljave realizacije značajnog projekta odvođenja otpadnih voda za četiri ulcinjska naselja. Bajraktari mu je krajem februara odgovorio da je u pitanju “pokušaj političke diskreditacije”.

“Iako je to projekat ranije vlasti i apsolutno nema nikakve naše krivice, to mi više liči na smišljeni pokušaj političke diskreditacije nego na brigu o realizaciji jednog značajnog infrastrukturnog projekta kroz institut parlamentarne istrage. Apsolutno nemam ništa protiv parlamentarne istrage oko bilo kojeg projekta, ali moj lični i dignitet mojih saradnika nije za političke igre, koje mogu da nastave unutar svoje partije”, poručio je Bajraktari.

Foto: Opština Ulcinj

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA