„Ambasadorka SAD-a da se konačno izvini zbog NATO bombardovanja“

Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković pozvao je danas ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke da konačno uputi izvinjenje zbog NATO bombardovanja 1999.

„Prošlo je tačno 25 godina od početka NATO bombardovanja. Kao izgovor za bombardovanje iskorištena je situacija na Kosovu i Metohiji, međutim bombe su stizale mnogo dalje: od Podgorice pa do Novog Sada, pa natrag do Murine, Danilovgrada, Beograda… Ubijani su civili, djeca, starci, rušene su škole, razarane bolnice, uništavane fabrike – sistemski je ubijano biće našeg naroda koje uglavnom nije imalo nikakve veze sa političkim odlukama tadašnjeg državnog rukovodstva“, ističe Dajković.

Kako koja godina prolazi, tvrdi Dajković, anti-NATO sentiment samo jača u narodu.

„Tome je, osim bombardovanja, doprinijela i agresivna kampanja prilikom učlanjivanja Crne Gore u taj savez, posebno imajući u vidu da je vlast Mila Đukanovića izbjegla da konsultuje volju građana na demokratskom referendumu. Na kraju, od naših američkih ‘partnera’ smo mnogo puta mogli da čujemo da je tadašnje bombardovanje bila zapravo intervencija, kao da se radi o uklanjanju karijesa sa dječjeg zuba, a ne o bombama teškim desetinama kilograma koje su zujale iznad naših glava. Ipak, ono što nikad nismo mogli da čujemo je jedno obično – izvinite. Vrijeme je, Ambasadorko, a i ništa ne boli. Makar ne onoliko koliko su nas vaše bombe boljelje – kako prije 25 godina, tako i danas“, zaključio je Dajković.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA