Alijansa žena DPS: Počinju sastanci radi preliminarne analize izbornog rezultata

Alijansa žena DPS Crne Gore počela je niz sastanaka sa rukovodstvima 24 opštinskih odbora sa ciljem da se analizira izborni rezultat i razgovara o političkom kontinuitetu ove organizacije, a sa fokusom na položaj žena u crnogorskoj politici i zaključku prethodno održanih parlamentarnih izbora, saopšteno je iz te partije. 

Kako su kazali, predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Drita Llolla je na sastancima održanim juče u Rožajama, Beranama i Plavu istakla da političke elite u Crnoj Gori nijesu “položile test” kada je rodna ravnopravnost, u politici, u pitanju, te da su se parlamentarni izbori dokazali pogubni za položaj žene s obzirom na to da se u novom sazivu Skupštine očekuje najniži procenat žena od uvođenja sistema kvota. 

“Deklarativno zalaganje za rodnu ravnopravnost se ogleda u tome da se “u prolazu” planira minimalan broj žena. Postavlja se pitanje, zbog čega forumi žena u kontinuitetu ulažu u podizanje kapaciteta ako ženama se ne pruža ravnopravna šansa da kroz političko djelovanje doprinesu društvu”, izrazila se predsjednica AŽ DPS i novoizabrana poslanica Drita Llolla. 

Kako je navela, izborni programi, takođe, ne uvažavaju perspektivu žene i navode na zaključak da se partije uporno oglušavaju na potrebe više od polovine stanovništva. 

“U rukovodstvima partija dominira mentalitet da žene nijesu dovoljno spremne za rukovodeće pozicije”, dalje objašnjava Llolla. 

Na sastancima je konstatovano da, kao i u svakom izbornom ciklusu, članice Alijanse žena daju nemjerljiv doprinos izbornim rezultatima kroz lokalni politički aktivizam i predvođenje lokalnih organizacija i odbora.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA