Vukšić: Narodna koalicija riješiće pitanje legalizacije

Narodna koalicija na čelu sa Dejanom Vukšićem održala je tribinu u Maslinama na temu legalizacije bespravno sagrađenih objekata, i tom prilikom poručio da će to pitanje biti riješeno na pravedan način.

“Oni vama daju predloge zakona za koje bi mi trebalo deset dana samo da objasnim probleme tog zakona, koje vi unaprijed ne možete ni da pretpostavite. Ko god da vam kaže da je dobro da vi otplaćujete nekakve kredite, on vas odmah dovodi u zabludu i pravi vam problem unaprijed. Zašto? Svako otplaćivanje bilo koje nkeretnine, stana ili bilo kojeg nelegano izgrađenog objekta podrazumijeva upis hipoteke za taj dug koji ćete da imate. A kada vam se upiše hipoteka to znači da ste dugoročno limitirani”, kazao je Vukšić.

To je, ističe, potpuno neprihvatljivo.

“Oni koji predlažu ovakve zakone kao da žive u dvorcima i očigledno su se potpuno odnarodili. Oni uopšte ne shvataju i očigledno ne žele da shvate psihološku problematiku. Samo nerešavanje tog pitanja koje imate dovodi vas u situaciju da ne možete normalno da funkcionišete, jer je to decenijska hipoteka nad vašom glavom, jer decenijama treba da razmišljate da li ćete nešto riješiti ili ne i hoće li jednog dana neko doći bagerima da vam ruši kuću. Taj problem se mora riješiti odmah na pravičan način”, navodi Vukšić.

“Ja sam iz Kotora, ranije sam živio u Tivtu. Devedesetih godina svim radničkim porodicama date su mogućnosti otkupa stanova po privilegovanim uslovima i moj otac koji je radio u remontnom zavodu „Arsenal“ trosoban stan otkupio je za tadašnjih 100 maraka, kao i ostali. Zašto danas prema građaninu Crne Gore koji je od muke sagradio objekat kojim rešava stambeno pitanje država ne bi postupila isto. Isključivo govorim o objektima kojim se rešava stambeno pitanje, tj. krov nad glavom. Narodna koalicija koju predvodim riješiće pitanje legalizacije odmah i na pravičan način“, kazao je Vukšić.

Kandidat za poslanika “Narodne koalicije – Složno i tačka“ Marko Milačić poručio je da neće  dozvoliti da ovakav predlog zakona o legalizaciji bespravnih objekata bude usvojen.

“Kada nakon 11. juna kao „Narodna koalicija“ budemo dio novog saziva Skupštine Crne Gore donijećemo pravičan zakon o legalizaciji, koji će zaista biti zasnovan na principu socijalne pravde. Zajedno sa vama ćemo napraviti novi zakon koji će biti pošten, pravičan i pravedan. Predloženi zakon ministarke Novaković i gospode iz URE je štetan. Ovo pitanje kojim se, koliko vidim, jedino bavi Narodna koalicija je jedno od najvećih pitanja Crne Gore, s obzirom da pitanje legalizacije bespravnih objekata pogađa direktno i indirektno ogroman broj građana”, kazao je Milačić.

Zato je, ističe, koncept Narodne koalicije, za razliku od štetnog predloga ministarke Novaković, baziran na snažnoj pozitivnoj diskriminaciji po pitanju legalizacije bespravnih objekata u smislu rešavanja stambenog pitanja velikog broja ljudi u Crnoj Gori koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

“Narodna koalicija ne želi i neće dozvoliti nove hipoteke nad glavama i dušama najsiromašnijih“, kazao je Milačić.

Prema riječima kandidata za poslanika “Narodne koalicije – Složno i tačka“ Vladislava Dajkovića malo ko u javnosti komentariše činjenicu da je ovim zakonom predviđeno da, ukoliko ne pokrenete proces legalizacije u roku od šest mjeseci, vaša kuća će biti srušena.

“A to što vi nemate novca da po ovim, nenormalnim cjenovnicima po kojem je kvadrat zemlje recimo na Malom brdu, na zemljištu koje je klasifikovano kao kamenjar, 132 eura. Vi i većina onih koji žive u bespravnim objektima niste pravili kuće od meraka i hira. Potpuno razumijem da ne treba privilegovati one koji žele besplatno da legalizuju objekat od recimo pet spratova, niti bespravno sagrađeni hotel na primorju, ali ako je neki objekat osnovni objekat stanovanja gdje živi dvočlana, tročlana, četvoročlana ili veća porodica, koja ima samo to, legalizacija mora i biće besplatna. Ako država ima novca za one koji su pokrali ovu zemlju, mora imati i za legalizaciju krova nad glavom“, zaključio je Dajković.

Izvor: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA