Vukšić: Crna Gora je žedna sloge, zato smo se ujedinili

Narodna koalicija – „Složno i tačka“ predstavila je program kampanje, vizuelni identitet, kao i plan kampanje, a nosilac liste Dejan Vukšić je tom prilikom poručio da je Crna Gora žedna sloge, te da su se zato ujedinili.

– U vrijeme kada se politička scena naše zemlje urušava, smatrali smo da je pogrešno koristiti situaciju za ličnu korist, s toga smo se udružili, dok se drugi cijepaju i trude da samostalno prigrabe što više moći. Vjerujem, i mi vjerujemo da je vrijeme da se pokaže sloga. Crna Gora žedna je sloge – naveo je on.

Vukšić je istakao da je prioritet broj jedan rasvjetljavanje neriješenih ubistava u Crnoj Gori.

–  Prioritet broj dva je Izmjena Zakona o tajnosti podataka i Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost. Kada pogledam personalni sastav određenih lista koje su potvrđene na ovim izborima vidim i lično smatram da određena lica nikada ne bi prošla bezbjednosnu provjeru, a očito su već unaprijed planirani za obavljanje odgovornih državnih funkcija. Na ovaj način poluge vlasti ponovo preuzimaju one kriminalne strukture protiv kojih smo se borili, ali sada samo preko nekih drugih ljudi. Ja se za to nisam borio. Mi ovdje okupljeni se za to nismo borili. Ako ne želimo da nam se istorija ponovi i da bezbjednosni sektor ponovo zapečate stare strukture moraju se hitno usvojiti izmjene Zakona o tajnosti podataka kako ne bi ponovo dobili zarobljene institucije sistema od strane kriminalnih struktura – kazao je Vukšić.

Kako je dodao, prioritet broj tri jeste reforma – reset pravosuđa uz izmjenu zakonske regulative i hitno donošenje Zakona o porijeklu imovine po italijanskom modelu.

– Uz prave ljude uopšte ne sumnjam da će ovi prioriteti biti uspješno realizovani – naglasio je on.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić prezentovao je dio programa Narodne koalicije:

– Mi nudimo konkretna rešenja po svim ključnim oblastima, koja su važna za građane Crne Gore. Kako u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, tako i u svim ključnim oblastima. Naš fokus je na srećnoj i zdravoj porodici u okviru čega nam je cilj formiranje posebnog Ministarstva za brigu o porodici. Već smo pripremili niz izmjena zakona u ovoj oblasti. Riječ je o pravoj pronatalitetskoj politici, a ne o populizmu, o onome što će dugoročno da pospješi građane Crne Gore na rađanje. Zalagaćemo se za reformu obrazovnog sistema, a konkretno za nekoliko stvari. Prije svega za škole bez vršnjačkog nasilja – kazao je Milačić.

Narodna koalicija će, kako je dodao, formirati Fond za socijalnu brigu i socijalnu solidarnost starijih, iz kojeg će se po jasno definisanim kriterijumima isplaćivati dodatak za sve građane Crne Gore starije od 67 godina, a koji nemaju nikakvih primanja, po uzoru na neke zemlje u Evropi, a prije svega na Grčku.

– Narodna koalicija se neće baviti populizmom. Mi ćemo se baviti onim što interesuje građane Crne Gore, ujedno čuvajući Njegoševu Crnu Goru, naše iskonske vrijednosti, čuvajući dostojanstvo Crne Gore. Zbog toga smo i u središte našeg slogana stavili Njegoševu kapelu na Lovćenu, upravo time želeći da pokažemo šta za nas znači ta duhovna vertikala Njegoša, pa sve do današnjih dana, da uz sve ovo konkretno moramo čuvati naš identitet, naše biće, a to je i biće Čitave Crne Gore – poručio je Milačić.

Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković poručio je da je Narodna koalicija nastala jer su građani tražili  jedinstvo i slogu, a ne svađe i raskole.

– Naši politički subjekti su ušli u lokalne parlamente i postali vlast širom Crne Gore, počevši od Podgorice. Sada je vrijeme da Narodna koalicija uđe u državni parlament i da bude dio Vlade zajedno sa koalicionim partnerima. Dajemo riječ da ćemo riješiti pitanje državljanstva za preko 40 000 Srba i Srpkinja u Crnoj Gori, da ćemo riješiti problem legalizacije, koje muči u ovom trenutku skoro sto hiljada građana Podgorice, a mnogo više na nivou Crne Gore – istakao je Dajković.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA