Radulović: Moramo izvršiti izbor i reizbor sudija i tužioca

Crna Gora ide putem gdje su građani devastirani znanjem, gdje su dosta opijeni populističkim prognozama, predviđanjima i obećanjima, ali mogu vam reći da je naučna zajednica saglasna sa našim predizbornim planom koji je sveobuhvatan, zemlje Evropske unije su takođe saglasne, kontaktirao sam mnoge iz Vlade, nauke, socijalne partnere, i svi su oduševljeni ovim programom. U ovom našem sinopsisu je nešto što je optimalna vrijednost, kazao je prof. dr Branko Radulović, kandidat za poslanika Pokreta za promjene (PzP) „Prvo Crna Gora, reforme za spas zemlje“.

Govoreći o dijelu njihovog programa koji se odnosi na veting u pravosuđu i politici, Radulović je kazao da taj proces zavisi samo od političke volje i znanja.

– Veting program je dio cjelokupnog programa koji nudimo. Kada sam ga pominjao prije dvije godine i to rekao premijeru, Dritanu Abazoviću i ministru pravde, oni su, narodski rečeno, zinuli, jer nisu znali ništa o tome. To je jedan od mehanizama kako i na koji način totalitarni, autokratski sistem transformisati da uistinu bude pravna država i da dođemo do funkcionalne demokratije i vladavine prava. Mora se napraviti revizija, selekcija, mi smo za otvaranje tajnih dosijea, jer se ne može doći do tvrdog tla ako nemate pravnu državu i ako nemate reviziju. To je neophodno jer mi moramo doći do profesionalnih institucija, moramo imati policiju koja će biti obučena, predložili smo specijalni biro za profesionalnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Moramo izvršiti izbor i reizbor sudija i tužioca, ali se to kroz veting može paralelno napraviti – kaže Radulović.

Ističe da moramo sve ono što su otimali, nezakonito uzimali fabrike na štetu države, koncesije, vratiti i sa time kvalitetno upravljati.

– Moramo imati i pravednu, i kompezacionu, i svakakvu drugu pravdu da bismo došli do jedne istine i jedne vječite opomene, jer bez pravde i pravne države, ona je uslov svega, ona je uslov i ekonomije, ona je uslov morala, etike, evropskih integracija, svega mogućeg nemate ništa. Ako nemate pravnu državu, ako imate autokratiju, ili partitokratiju kao što je danas, tada vi nemate ništa – kaže Radulović.

Suština vetinga je da ljudi koji su na značajnim državnim funkcijama ne mogu biti povezani sa mafijom i ne može se desiti da neko ko ima hiljadu i po platu ima pozamašnu imovinu.

Izvor: DAN

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA