Popović: Ojačaćemo radnike i podstaći privatne kompanije na model vlasničkog udjela radnika

Kandidatkinja za poslanika koalicije “Aleksa i Dritan, Hrabro se broji“ Zdenka Popović kazala je da na parlamentarnim izborima žele ojačati radnike i njihova prava, te podstaći privatne kompanije na model vlasničkog udjela radnika, saopšteno je iz te koalicije.

„Naši pošteni radnici bili su najveća žrtva propalog partijskog sistema i korupcije i njima dugujemo korjenitu promjenu političkog sistema, ali i prije svega jačanje položaja zaposlenih. Kada kažemo borba protiv mafije mislimo na prenošenje centara moći iz ruku profitera i švercera u ruke poštenih radnika“, rekla je popović, navodi se u saopštenju.

Koalicija “Hrabro se broji“ i Demokrate oštro kritikuju, dodala je ona, od samog osnivanja stranke, i sve one koji, kako je kazala, godinama unazad na račun poštenog rada stiču enormno bogatstvo, uspostavljaju lažne elite i bore se za krupni kapital.

„Naš zadatak razumijemo, tako da upozoravamo, ali i nudimo konkretna rješenja da se način rada koji je do sada bio koncipiran tako da se dobit distribuira samo na pojedince, počne mijenjati tako da se distribuira horizontalno. Radnik ne smije i ne može biti podređen profitu pojedinca, ne smije biti obeshrabljen kao što je danas i ne smije biti žrtva tranzicije. Radnici moraju imati dostojanstven život koji će zadovoljavati sve potrebe i prava na poslu i dovoljnu količinu vremena za kod kuće i za porodicu i hobije, ali što je najvažnije dostojanstvenu zaradu. Za nas zarade radnika nisu samo plate, nego i mogućnosti dodatnih zarada i motivacija koje vidimo u sticanju vlasništva u preduzećima“, saopšteno je iz koalicije „Hrabro se broji“.

Solidarnost je nestala u našem društvu, kazala je Popović i dodala da njihova koalicija želi da na ovim izborima jasno istakne da su oni za prava radnika i da se, kako je kazala, zalažu za borbu protiv mafije i takozvanih kapitalista koji izrabljuju pošten rad i ljude koji nažalost moraju za osnovnu egzistenciju da rade u tom sistemu.

„Oštro ćemo se suprotstavljati kao i do sada svakoj ideji koja želi da nas razjedini, da nas potlači, da održi okorjeli kapitalizam u kome će koristi imati samo profiteri“, saopšteno je iz koalicije „Hrabro se broji“.

Za nas je važna borba za javno dobro, dodala je Popović i kazala da su to pokazali u prethodne tri godine.

„Vratili smo Luku u državno vlasništvo i kriminalom stečenu imovinu oduzeli“, navodi se u saopštenju.

Na ovim izborima smo ujedinjeni, rekla je Popović, u tome da građanima vratimo državu, da omogućimo besplatno i svima dostupno školstvo i vrtiće.

„Zalažemo se i za dostupno zdravstvo, brigu za starije, penzionere, ali i za zaštitu javnog dobra kao što je more, vode, šume i cjelokupan eko sistem2, saopšteno je.

Borba protiv prevladavanja eksploatacijskog odnosa kapitala i rada mora biti, tvrdi Popović, završena na ovim izborima, te jasno kažemo, kako je kazala, da ćemo se suprotstaviti bilo kakvoj diskriminaciji jer naša misija je izgradnja solidarnog društva.

„Ideja koju mi zastupamo je veoma popularna u svijetu i ima za cilj da se društvo više uključuje u vlasništva, te da radnici dobiju zakonsko pravo da postanu vlasnici kompanija koje brzo rastu i razvijaju se, te da svoj uloženi trud u izgradnju kompanije uspiju da valorizuju i na taj način, a ne samo kroz dobijanje plata i nagrada. Taj model veoma je prihvaćen u IT brzo rastućoj industriji, ali ga isto tako i druge kompanije u svijetu razmatraju i uspješno primjenjuju. Za sada u Crnoj Gori ne postoji zakonski okvir niti motivacija i poreske olakšice za takav vid transfera vlasništva, ali se mi za njega zalažemo“, navodi se u saopštenju.

Privredne aktivnosti u državi se, dodala je ona, moraju odvijati u interesu zadovoljenja potreba svih segmenata društva, a ne samo borbu za profit u kojoj se gubi zdravlje radnika, životni standard postaje nebitan i radnička sigurnost postaje nesigurnost.

„Uključivanje radnika u vlasništvo i motivacija kompanija da počnu da razmišljaju i primjenjuju taj model garantuje ne samo ekonomiju i bolji životni standard nego i bolje obrazovanje, politiku stanovanja i bolje zdravlje i osiguranje radnika“, rekla je Zdenka Popović, navodi se u saopštenju koalicije „Hrabro se broji“.

Foto: Aleksa i Dritan – Hrabro se broji

NIKŠIĆ PROGNOZA