Lekić: Nije zadatak američke ambasadorke da sastavlja Vladu

Nije zadatak američke ambasadorke u Crnoj Gori da sastavlja crnogorsku vladu već zajednička promocija demokratskih pravila i prakse, ocijenio je lider Demosa i predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Miodrag Lekić.

„Zabrinjava da se umjesto suočavanja sa dubokom krizom i očiglednim padom crnogorskog društva u više oblasti – nastavlja sa neozbiljnim praksama unutrašne politike i problematičnim uticajima dijela spoljnih faktora na unutrašnje prilike. Sve ono što je karakterisalo periode najmanje tri posljednje vlade“, rekao je Lekić „Vijestima“, komentarišući izjavu američke ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke da koaliciju „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) u Vašingtonu ne doživljavaju kao partnera.

Lekić je kazao da je svima jasno da je Đukanovićeva epoha igrala na kartu poslušnosti iz vrlo praktičnih razloga, da se „crnogorskim nosiocima endemske korupcije i hibridnog društa progleda kroz prste za kriminal i korupciju“.

„Ali postaje jasno i da novi nosioci vlasti u kombinaciji ličnih nedoraslosti, inferiornosti i vlastoljublja su ne samo ponekad srozavali dostojnastvo ove zemlje, već su u poltronskim egzaltacijama zajedno sa nalogodavcima nanijeli štete zemlji. Valjda je svakom jasno paražavajuće stanje zemlje na funkcionalno – vrijednosno i ekonomsnkom planu. Dnevni presing propagande ne mjenjaju takvu sliku“, kazao je Lekić, dugogodišnji crnogorski diplomata.

Prema njegovim riječima, više je nego očigledno, a to je jasno građanima, da se reprodukuje uticaj međunarodnih linija, nekada u formi određenih službi, pojedinaca sa specijalnim zadacima, na unutrašnje procese u Crnoj Gori.

„Ne radi se o onoj potrebnoj diplomatskoj saradnji obostrano korisnoj i uz recipročno poštovanje, već direktnoj subordinaciji nad crnogorskom državom, bez presedana njenoj istoriji. Teško je demantovati, zapravo to niko više i ne demantuje, da su 42. naročito 43. vlada, sastavljane na osnovu, ne demokratskih pravila, već uticaja predstavnika određenih zemalja. Sa rezultatim koje znamo, i na razočaranje crnogorskih građana. I sprečavanje formiranja 44. vlade, u kombinaciji stranih instrukcija i domaćih izvođača, je takođe pod sjenkama protektoratskog stanja i funkcionisanja zemlje.

I to se, kako dodaje, nastavlja, sada javnom izjavom u kolonijalnom stilu američke ambasadorke o tome ko može ko ne u crnogorsku vladu, „što objektivno jeste ozbiljno kršenje diplomatskih pravila“.

„Ako me ne iznenađuje toliko nedorasli stil domaćih protagonista u kombinaciji ritualnog poltronstva i vlastoljublja, donekle iznenađuje ovako otvoren i konkretan spoljni uticaj na prilike u zemlji koja zajedno sa svojom elitom počinje da liči i na farmu pokusnih kunića. Sklon sam da mislim da je pomenuta izjava američke predstavnice potencijalno nanijela štete njenoj zemlji na našem prostoru. Mnogi, a lično sam među njima, teško mogu povezati ovakve izjave sa velikom demokratskom tradicijom američkog društva na unutrašnjem planu“, naveo je Lekić.

On je kazao da upravo zbog respekta prema američkoj demokratskoj tradiciji, o čemu je pisao i u njegovim knjigama, vidi nedemokratsko nastup ambasadorke Rajnke, koje se ne pojavljuje prvi put, ozbiljim incidentom.

„Dakle, sa dosta mračnom porukom da vlast u Crnoj Gori ne treba sastavljati na bazi pravila demokratije I izbornih rezultata već interesnog sagledavanja sa strane. Zato smatram da kada bismo imali ozbiljnu i dostojanstvenu državu neko bi iz vlade trebalo da pozovu američku ambasadorku za objašnjenje njene izjave, zapravo upustva o sastavljanju crnogorske vlade – i za sa naše strane diplomatsko upozorenje da su demokratska pravila i recipročno poštovanje pravo polje naše saradnje i savezništva. I zdravog crnogorsko – američkog prijateljstva“.

Lekić je poručio da se varaju oni koji smatraju da će svojim „isprazno verbalističkim propagandama, tim sitnim lukavstvima koja su dovela do ovog političkog plićaka, izmaći sudu javnosti“.

Izvor: Vijesti

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA