Drecun: Vlada će se formirati brže nego što se očekuje

Naša tranzicija će biti zaokružena kad uđemo u reformu Fonda PIO, koji strukturno nije mijenjan, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun gostujući u emisiji „Info plus“ Adria televizije.

„Radi se o protočnom bojleru, to je dobro poređenje. Nemamo kapitalizovan fond. On u suštini nije fond i ovdje je samo pitanje ima li dovoljno javnog novca za redovnu isplatu penzija.  Moguće je naći model u kojem će se ukinuti doprinosi, a nametnuti povećanje nekih drugih poreza. Vlade su maštovite bile- u Francuskoj se npr. plaćao porez na prozore. Uopšte ne bih dizao famu jer novca će biti, a iz kojeg izvora će doći manje je bitno“, istakao je Drecun.

Prema njegovim riječima, prekid hedžing aranžmana sa Ekim bankom koja finansira gradnju auto-puta je loša odluka.

„Ovdje se štitimo od kamatnog i valutnog rizika. Dobar je bio valutni odnos- 1,18:1 Da je dobar potez napravio Spajić pokazuje ušteda od 64 miliona. Prekidanje hedžing aranžmana u ovom trenutku nije ekonomski dobro i nije politički oportuno, jer je tu odluku donijela vlada u odlasku. Ne može se na osnovu možda voditi ekonomska politika. To nije ozbiljna politika“, poručio je Drecun.

Za pokret Evropa sad kaže da je stranka bez političke ideologije, ali da ima ekonomiju kao ideologiju.

„Sad treba da se dijelimo oko ekonomskih modela. U potpunosti podržavam takav pristup politici- nadgornjavati se oko ekonomskih programa je dobra stvar. Mi nemamo strategiju ekonomskog razvoja. Potrebna nam je strategija zato što imamo ogromne potencijale. Od Luštice preko pašnjaka na sjeveru do rudnih bogatstava. Poljoprivreda, infrastruktura i energetika, a turizam je šlag na torti. Ako stavite samo turizam u fokus vi u suštini radite za tuđe ekonomije“, podvukao je Drecun.

Podsjetio je da je budući premijer Milojko Spajić rekao da DPS i URA neće biti u Vladi, te da za sve ostale ima mjesta.

„Vlada će se formirati brže nego što se očekuje. Vode se intenzivni pregovori. Biće to treća vlada poslije odlaska tridesetpetogodišnje vlasti. Kažu da tek peta vlada posle autokratskih režima postaje politički stabilna, Nadam se da nećemo morati da čekamo petu vladu i da će već ova treća donijeti boljitak i stabilnost“, zaključuje Drecun.  

Izvor, foto: Televizija ADRIA

NIKŠIĆ PROGNOZA