Đeljošaj: Pregovori o Vladi idu dobro, 90 odsto stvari dogovoreno

Pregovori oko formiranje Vlade idu dobro i 90 odsto stvari je dogovoreno, saopštio je lider Albanskog foruma, predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj.

Kazao je da su neistiniti i zlonamjerni navodi da predstavnici manjinskih partija uslovljavaju formiranje Vlade.

„Razgovori oko Vlade idu dobro, načelni principi i program su skoro pa dogovoreni i zbog toga molim sve da se suzdržavaju od plasiranja dezinformacija kojima se nastoji udaljiti Spajić od postizanja dogovora. Procentualno, 90% stvari je dogovoreno. Nastavljamo razgovore i širimo partnerstva“, saopštio je Đeljošaj.

Istakao je da na sinoćnjem sastanku „nije bilo nikakvih svađa.“

„Sastanak je prošao konstruktivno uz razmjenu mišljenja i analiziranje principa na kojima Vlada treba da bude postavljena“, naveo je Đeljošaj.

Rekao je da je lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić dobio „načelnu podršku svih“ da sastavi Vladu koja bi „imala podršku 41 poslanika (PES, Demokrate i manjinske partije), uz mogućnost i odlučnost da se ta podrška proširi u narednim danima“.

Predstavnici manjinskih naroda spremni su da daju podršku novoj Vladi koja bi imala neupitan evroatlantski i prozapadni karakter, poručio je Đeljošaj.

„U tom kontekstu, konsenzus i timski rad oko pozicija ministra vanjskih poslova, ministra odbrane, ministra unutrašnjih poslova, ministra finansija i potpredsjednika vlade zaduženog za politički sistem i unutrašnju politiku, je jedan od principa.

„Dakle, ne tražimo nužno i te pozicije za sebe i predstavnike naših partija već želimo da svi konstituenti postignu konsenzus oko ovih veoma odgovornih mjesta, da podijelimo odgovornost, da nema jedna partija monopol, promovišemo timski rad i konačno kako bi vlada imala neupitan euroatlantski karakter, jer će samo takva Vlada imati našu podršku i samo takva vlada ima budućnost“, naveo je Đeljošaj.

Što se tiče podjele ministarskih mjesta, predstavnici manjina, kako je kazao, „ne traže ništa specijalno, ali nikako ni više od onoga što su dobili od građana na izborima kroz ostvarenih 10 mandata“.

„Kada je u pitanju Albanski forum, jedine crvene linije koje za nas postoje jesu one koje znače da nećemo praviti kompromise kada su u pitanju kadrovska rješenja koja su osuđena ili su sami priznavali izvršenje krivičnih djela iz oblasti korupcije, organizovanog kriminala ili zloupotrebe službenog položaja.

„Svako kadrovsko rješenje mora biti do kraja posvećeno državnim interesima i afirmaciji principa vladavine prava. Naredna Vlada mora biti evropska i građanska i želimo da damo doprinos kroz rad u takvoj Vladi da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije“, zaključio je Đeljošaj.

Izvor: Vijesti

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA