Analiza izbora u Baru: DPS i partneri izgubili preko tri hiljade glasova

Koalicija „Zajedno“ predvođena Demokratskom partijom socijalista i Socijaldemokratska partija na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, u Baru su imali 3.660 glasova manje nego što su te partije imale na lokalnim izborima u Baru u oktobru prošle godine.

Tada je DPS u koaliciji sa Liberalnom partijom i Socijaldemokratskom partijom imao 8.267 glasova, dok su Socijaldemokrate nastupile samostalno i imale 2.290 glasova.

Na nedjeljnim izborima je koalicija „Zajedno“ imala 6.314 glasova, dok je SDP imao 584. Pad je donekle manji ako pretpostavimo da su glasači Hrvatske građanske inicijative, koja nije nastupila na lokalnim izborima, a na parlamentarnim ih je bilo 136, glasali svoje tradicionalne koalicione partnere.

Bošnjačka stranka je drastično popravila rezultat sa 859 glasova u oktobru, na 1.290 11. juna.

Ozbiljan pad je imala i Socijalistička narodna partija koja je u oktobru imala 425 glasova, a sada u koaliciji sa Demosom više nego duplo manje – 209.

Prava Crna Gora je u oktobru u samostalnom nastupu imala 375 glasova, a sada je koalicija u kojoj su bili sa Demohrišćanskim pokretom, Demokratskom srpskom strankom i Slobodnom Crnom Gorom imala svega 162 glasa.

Za budućnost Crne Gore je imala više od 500 glasova manje jer su osvojili 2.698 glasova u oktobru, dok su u nedjelju imali 2.151 plus 117 glasova Pokreta za promjene.

Rezultat Evrope sad, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA je teško procijeniti jer su nastupili u različitim koalicijama.

PES, Demokrate i Ujedinjena su zajedno osvojili 4.014 glasova u oktobru, a URA je sa Albanskom alternativom imala 1.815 glasova.

PES je sa Ujedinjenom osvojio 4.013 u nedjelju, ali je tu koaliciju podržala i partija Biram Crnu Goru, koja je kao Biram Bar osvojila 1.141 glas u oktobru.

Koalicija Demokrata i URA je imala 2.197 glasova, a Albanski forum je imao 132 glasa na parlamentarnim izborima u barskoj opštini.

Izvor: Vijesti

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA