Prvi put snimljeno: Oko 700 mladih pingvina skočilo u vode Antarktika

Nevjerovatn prizor snimljena prvi put u istoriji oduševila je sve ljubitelje prirode i životinja. Skoro 700 mladunaca carskih pingvina snimljeno je kako prvi put skaču u hladne vode Antarktika sa ledene litice visoke 15 metara.

Zapanjujući skok smatra se ključnim obredom prelaska za mlade pingvine, koji označava njihovo prvo plivanje otkako su njihovi roditelji već bili u moru, kažu stručnjaci.

Snimak, koji je zabilježio trenutak nikada ranije snimljen kamerom, biće dio predstojećeg dokumentarnog serijala pod nazivom „Tajne pingvina“.

Mladunci carskih pingvina obično prvi put plivaju kada napune oko šest mjeseci. Okupljaju se u velike grupe i skaču sa samo nekoliko metara u okean ili jednostavno skliznu u vodu sa snijega. Međutim, na dramatičnim snimcima koje je nedavno snimio istraživač Nat Geoa Berti Gregori, oko 700 beba pingvina našlo se na opasnoj lokaciji i viđeno je kako skaču sa ledene litice.

„To se zove perjanje, kada prvi put otplivaju“, rekao je Berti za Good Morning America.

Berti je kampovao na Antarktičkom poluostrvu prateći jato beba pingvina oko dva mjeseca prije nego što je vidio zapanjujući trenutak kroz objektiv svog fotoaparata, piše Danas.

„Obično skaču sa morskog leda koji je visok jedan ili dva metra, ali sam primijetio da se ova grupa kreće ka drugom mjestu. Pa sam doletio dronom da vidim šta se dešava i shvatio da se skupljaju na ivici ogromne ledene litice od 15 metara“, dodao je on.

Bertijev dron je snimio scenu pingvina koji vire sa ivice litice i neodlučno gledaju dole u ​​privlačni okean. Konačno je jedan neustrašivi pingvin preuzeo kontrolu i hrabro skočio u vodu ispod.

„Jedan po jedan počeli su da skaču sa ove ledene litice da bi prvi put plivali u Južnom polarnom okeanu. Ne mogu da vjerujem da su to snimili kamerom“, rekla je biolog za zaštitu prirode Mišel Laru.

Mišel je odlučila da ostane puna nade i vjeruje da bi sposobnost carskih pingvina da se prilagode mogla da im pomogne da se nose sa klimatskim promjenama koje se dešavaju na Antarktiku.

Foto: Screenshot/Youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA