Ne bacajte vodu od kuvanih jaja: Evo za šta može poslužiti

Svaki vrtlar ima neke svoje trikove koji čine čuda za njegove biljke. Bilo da se radi o usavršavanju recepta za đubrivo ili korištenju bibera za sprečavanje štetetočina, svako ima svoj tajni trik. Možda bi vas moglo začuditi, ali voda u kojoj su se kuvala jaja može biti sjajna za vaše biljke, piše „House Digest“.

Lakša apsorpcija

Pomoći će vašim biljkama da u rastu. Naime, ljuske jaja prirodno sadrže puno kalcijuma, koji održava pH tla neutralnim na 6.0 do 6.5. Ovaj pH nivo omogućuje biljkama lakšu apsorpciju hranjivih supstanci, izgradnju biljnog tkiva i podsticanje njihovog rasta.

S druge strane, biljke kojima nedostaje kalcijuma pate od raznih bolesti zbog kojih izgledaju uvenule i bolesne. Na primjer, primijetićete kako cvijeće i pupoljci prerano umiru, ostavljajući nered na vašem pločniku ili dvorištu. Takođe možete vidjeti opekotine vrhova lišća, odumiranje vrhova korijena ili stabljike i promjenu ukusa i čvrstoće voća, što uzrokuje njihovo brže truljenje. Ako to želite izbjeći, onda napravite trik s vodom u kojoj su se kuvala jaja.

Budući da su ljuske jajeta bogat izvor kalcijuma, trebali biste ih dodati direktno u tlo. Međutim, nije dovoljno samo posuti slomljene ljuske jaja po tlu jer se one ne razgrađuju brzo. To znači da vaše biljke neće imati dok se ne razgrade, što može trajati sedmicama, ako ne i mjesecima. Kako biste ubrzali taj proces, preskočite ljuske i umjesto toga zalijevajte svoje biljke vodom kojom ste kuvali jaja.

Kalcijum iz ljuske iscuri u vodu dok je kuvate, čineći je dovoljno bogatom kalcijumom. Sve što trebate učiniti je skuvati nekoliko jaja u velikom loncu vode. Što ih duže kuvate, to će voda biti bogatija kalcijumom. Kad završite, ostavite vodu da se ohladi na sobnu temperaturu kako ne biste opekli biljke i uništili im korijenje, prenosi „Avaz“. Zatim jednostavno zalijte biljke kao što biste i običnom vodom.

Više kalcijuma

Tlu može prirodno nedostajati kalcijuma ili ga može iscrpiti zbog dodavanja gnojiva s visokim sadržajem kalijuma, magnezijuma ili natrijuma. Osim profesionalnim ispitivanjem tla, to možete provjeriti i po kvalitetu svoje biljke. Ako vam je biljka zdrava i iznenada joj lišće posmeđi ili požuti, plodovi trule, cvjetaju i koštice su gorke, vjerovatno je da joj treba više kalcijuma.

foto:ilustracija/profimedia

NIKŠIĆ PROGNOZA