Život i besmrtno djelo renesansnog genija: U Nikšiću održano predavanje o Mikelanđelu

Javna ustanova (JU) Muzeji i galerije Nikšić, u Gradskoj kući, u okviru ciklusa “Slikari i slike” organizovala je predavanje “Mikelanđelo Buonaroti”.

Prikazan je i film “Agonija i ekstaza” o genijalnom renesansnom umjetniku, u režiji Kerola Rida.

Kanon mišićavog, odlučnog i moćnog muškog tela u umjetnosti nasleđe je Mikelanđela Buonarotija, uticajne ličnosti perioda renesansne i uopšte istorije umjetnosti. O tom majstoru, skluptoru. slikaru, arhitekti i pjesniku, koji je živio i stvarao u periodu od 1475-1564. godine, u okviru ciklusa “Slikari i slike”,   govorila je Olivera Eraković, akademska slikarka i muzejska savjetnica u JU Muzeji i galerije Nikšić.

Priča o lijepom tijelu počela je u antici. Kada je italijanska renesansa, spojila antiku i posmatranje prirode i čovjeka, tu priču je usavršio, najtalentovaniji stvaralac svih vremena, Mikelanđelo, koji je svojim sklupturama ”Pijeta”, “David“, “Mojsije” i oslikavanjem stropa Sikstinske kapele, postavio standarde u umetnosti, koje je i danas teško dostići.

Prikazan je fim „Agonija i ekstaza“ u režiji p oznatog engleskog režisera Kerola Rida  o Mikelanđelovom najvećem umetničkom poduhvatu, oslikavanju plafona Sikstinske kapele u Vatikanu,u periodu 1508. do 1512. godine.

JU Muzeji i galerije Nikšić predavanje “Mikelanđelo Buonarotiji” – segment  ciklusa “Slikari i slike” organizovala je u okviru repertoara za mart Programa nikšićka kulturna scena.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA