Za više od dva miliona eura, izgradiće novi kreativni centar

Tvrđava Španjola biće obnovljena u skladu sa najvišim standardima, što će rezultirati otvaranjem novog kreativnog centra koji će 2027. godine postati domaćin umjetnicima i događajima i obogatiti kulturnu ponudu Herceg Novog i Crne Gore.

To je zaključak memoranduma o saradnji između Ministarstva kulture i medija i Opštine Herceg Novi, koji su potpisali ministarka dr Tamara Vujović i predsjednik opštine Stevan Katić, čime je ozvaničen početak projekta. Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo kulture i medija u saradnji sa partnerima počinje realizaciju projekta ,,SA CREATIVITY“, koji predstavlja ključni korak ka očuvanju kulturnog nasljeđa i stvaranju novih kreativnih prostora.

– Ovo je prvi korak ka stvaranju kulturnog i kreativnog centra koji će obogatiti ne samo Herceg Novi, već čitavu Crnu Goru. Imamo glavni projekat, predmjer i predračun iz 2021. godine, koji će biti revidovan. Osim oko 1,6 miliona eura, koliko će iz IPA biti dodijeljeno projektu, iz budžeta Ministarstva je u ovu svrhu opredijeljeno 600.000 eura – kazala je Vujović.

Katić je poručio da je rekonstrukcija i revitalizacija tvrđave Španjola dugoočekivani projekat koji će unaprijediti kulturnu ponudu grada i otvoriti mogućnosti za brojne kulturne događaje i manifestacije, kao i boravak umjetnika.

Projekat, koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa Južni Jadran 2021-2027, okuplja partnere koje predvodi Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, uz Nacionalnu turističku organizaciju Crne Gore, Ministarstvo turizma Republike Albanije, regiju Pulja i regiju Moliza iz Italije. Cilj revitalizacije tvrđave je zaštita od daljeg propadanja, te uspostavljanje novih, održivih funkcija koje će doprinijeti razvoju kreativne zajednice i kulturnog turizma.

Očekuje se da radovi počnu već od jeseni, a kompletna revitalizacija planirana je do kraja 2027. godine.

Foto: MKM

NIKŠIĆ PROGNOZA