Vuković: Princeze Petrović Njegoš ostavile značajan trag u istoriji svog, ali i drugih naroda

U Galeriji „A“ u Nikšiću otvorena izložba portreta i kostima „Princeze na dvoru Petrovića“  koja  je dio istomenog višeznačnog  projekta  Javne ustanove „Muzeji i galerije“ Nikšić.

Izložbu, koja će biti otvorena do 1.marta, organizovali su “Muzeji i galerije” i Opština Nikšić.

Postavka  „Princeze na dvoru Petrovića“  obuhvata  jedanaest radova u ulju, odnosno deset portreta princeza iz dinastije Petrović Njegoš  i  kralja Nikolu, u prirodnoj veličini,  autorke  Ive Stanišić, slikarke.

Kostim princeze Jelene Savojske djelo je Olivere  Eraković, slikarke i kostimografkinje.

“Umjetnička promenada ukazuje na emancipovane,  slobodnoumne i  hrabre  princeze svetorodne dinastije Petrović Njegoš”, istakao je otvarajući izložbu predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković.

“Kao otmene, umne, vrijedne i kreativne žene, voljne i sposobne da svijet oko sebe mijenjaju na bolje, bile su i u rodu i u domu, u Crnoj Gori i u inostranstvu, lijepo lice i najljepši portret Crne Gore. Visprene, otresite i obrazovane, hrabre i direktne učesnice u političkom životu, osobe na čije se mišljenje moralo računati, naklonjene umjetosti i humanitarnom radu, odlučne da društveni status iskoriste za opšte dobro- listom su ostavile značajan trag u istoriji svog, ali i drugih naroda, uz poneku tešku sudbinu i preranu smrt-čisto da nas podsjete da su i one samo ljudi”, naglasio je Vuković.

Kako je rekao, o Petrovićima, njihovom značaju na istorijskom, kulturnom, prosvjetnom, filozofskom, i svakom drugom planu, te doprinosu u izgradnji moderne Crne Gore, napisano je bezbroj stranica i izrečeno mnogo divnih besjeda.

„Ono što je, čini mi se, najvažnije jeste da se veliki dio nas, prilikom donošenja odluka i promišljanja o najvažnijim društveno-političkim i životnim pitanjima, i dalje „konsultuje“ sa zaostavštinom slavne, svetorodne dinastije Petrović Njegoš. Obećanje da ćemo se boriti za „njegoševsku“ Crnu Goru, koje kao građani ili nosioci javnih funkcija često dajemo, uvijek podrazumijeva da ćemo se boriti za najbolju Crnu Goru – slobodnu i ponositu, u kojoj ima mjesta za sve koji joj dobro žele”, kazao je Vuković.

„Princeze na dvoru Petrovića“ naziv je  sistematičnog, kulturno – obrazovanog  projekta   Javne ustanove “Muzeji i galerije” Nikšić u čijem fokusu je istorija, likovnost, književnost i kultura.

Prošlost  je  uvijek dimenzija sadašnjosti, zato je postavka „Princeze na dvoru Petrovića“  na određen način i eho o  istorijskoj, političkoj  i humanitarnoj  ulozi crnogorskih princeza.

O  neobičnim i modernim princezama, u pojedinačnim prikazima, govorila je Marina Korać, istoričarka kustosica.

“Slikanje  reprezentativnih, dinastičkih  portreta, oslikava i otvara stranice istorije”, smatra autorka Iva Stanišić.

 Kostim princeze Jelene Savojske ostavio je na brojnu publiku u Galeriji “A” poseban utisak.

Kreatorki  Oliveri Eraković, u potrazi za orginalnim rješenjima,  pomogle su kolege iz Narodnog muzeja Cetinje.

Jovan Džodžo

video:RTNK

foto:SONK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA