(VIDEO) Upriličena promocija romana „Potop“ Damira Karakaša

U okviru književne manifestacije Karneval romana u Gradskoj kući upriličena je promocija romana Potop hrvatskog književnika Damira Karakaša.

Ključne egzistencijalne teme, uz intermedijalni postupak, Karakaš obrađuje u sebi svojstvenom maniru, stavljajući u fokus motive mladosti i slobode, porodične odnose prevashodno na relaciji oca i sina, temu rata i zavičaja, za koji kaže da nije blagonaklono prišao recepciji njegovog djela. Da superiornu autonomiju jezika romana Potop ostvaruje i gradi kroz fokusiranje na pojedinosti, specifičnu interpunkciju, onomatopejske riječi, neupravni govor i unutrašnji monolog, primjetila je moderatorka večeri Gordana Kustudić. Autor stoga kaže da njegova poetika zahtijeva posebno senzitivnog čitaoca.

Budući da ovogodišnja književna smotra Karneval romana, kao što i sam naziv sugeriše, pažnju posvećuje pojmu karnevalizacije, u romanu Potop i on ima poseban model. Autor potvrđuje značajnu ulogu motiva sna, kao moćnog oružja fantastične i karnevalizovane književnosti, te objašnjava da se poslužio i tehnikom montaže pri rekonstrukciji osobene tematike i idejne koncepcije romana. Dodaje da njegovo djelo nosi pečat uticaja Miodraga Bulatovića, kao značajnog predstavnika karnevala, te da ga teži promovisati i referisati u svojim ostvarenjima.

Damir Karakaš jedan je od najčitanijih pisaca u regionu, a za “Okretište“, dobio je nagradu “Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske u 2021. godini.

Djela su mu prevođena na desetak jezika, a autor kaže i da je zadovoljan prijemom svojih ostvarenja kod crnogorske i regionalne publike.

Nevena Brkuljan
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA