(VIDEO) U Nikšiću promovisana odabrana djela Branka Banjevića

Odabrana djela Branka Banjevića u dvije knjige – „Glasovi“ i „Osvrti“, koje je krajem prošle godine objavila Matica crnogorska u suizdavaštvu sa Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske, predstavljena je nikšićkoj publici, a promociju je u gradu pod Trebjesom upriličilo Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića.

Dvotomna odabrana djela Branka Banjevića, u izdanju Matice crnogorske I Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, objavljena su povodom godišnjice smrti istaknutog crnogorskog književnika, književnog kritičara, esejiste, antologičara i urednika, kazala je Dragana Erjavšek, novinarka i književna kritičarka.

„Matica crnogorska je, zajedno sa svojim partnerima, u ovoj velikoj priči o svom uvaženom, ne samo članu, ne samo predsjedniku, već duši koja se utkala u krvotok i utrla put za pokoljenja koja dolaze, zaista napravila veliki zalog očuvanju opusa koji će biti smjernica za dekonstrukciju decenija obnevidjelosti“ – dodala je Erjavšek.

Knjigu ispred izdavača potpisuju Nenad Bogdanović, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske. Knjigu je štampao Skaner studio iz Zagreba, u tiražu od 500 primjeraka.

Prvi tom pod naslovom „Glasovi“ donosi pet knjiga poezije Branka Banjevića: „U svijetloj budućnosti“, „Napuklo sunce“, „Gavran hrani Crnu Goru“, „Tica ili jama“, „Glasovi“ i pogovor urednika izdanja i dugogodišnjeg Banjevićevog prijatelja i saradnika Marka Špadijera, koji je na promociji u Nikšiću ukazao na značaj ovog, ali i drugih izdanja Matice crnogorske u kontekstu njegovanja kulture sjećanja.

U drugom tomu, pod naslovom „Osvrti“, našli su se po prvi put u jednoj knjizi sabrani tekstovi Branka Banjevića o književnosti i jeziku, književni prikazi i bilješke, intervjui i izjave. Poglavlje „O piscu i djelu“ sadrži tekstove Novice Samardžića, Lidije Vukčević-Vučurović i Vladimira Vojinovića, posvećene Banjevićevoj poeziji, poetici i njegovom doprinosu afirmaciji crnogorske nacije, jezika i književnosti, kazala je prof. Jasmina Nikčević, koja je u ime domaćina, Društva prijatelja I poštovalaca Nikšića, moderirala Programom.

O pjesništvu Branka Bnajevića, sa fokusom na njegovu, za života poslednju objavljenu knjigu, poemu “Glasovi”, na promociji u Nikšiću govorio je bivši predsjednik Matice crnogorske i književnik, Dragan Radulović.

Kako je istakao, riječ je o dramskom djelu, polifone strukture, snažnog dijaloškog impulsa, u kome na nadahnut način pjesnički subjekt ispituje i ispisuje svoje osobeno iskustvo svijeta.

“Poema „Glasovi“ Branka Banjevića je djelo veoma bogato značenjima i pravo je čitalačko zadovoljstvo odgonetati njihove slojeve i međusobna preplitanja. Iskušava naše čitalačko iskustvo, ali i domete našega saznanja. Kao što poezija, ako je prava, uvijek i čini. Njegova poezija čovjeka oslobađa lažnog sjaja i banalnosti epohe, lišava ga privida i samoobmane, i nastoji ga ohrabriti da izdrži na mjestu najčistije strave i zvjezdanog obasjanja – a za Branka Banjevića to je mjesto gdje u jeziku, slobodi i moralu pjesnički stanuje čovjek” – kazao je Radulović.

Uspomene na Branka Banjevića, članove njegove porodice, prijatelje i kolege sačuvane su i na fotografijama, o kojih je dio, iz javno dostupnih, ali i privatnih kolekcija, prikazan na promociju u Nikšiću.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA