(VIDEO) U Nikšiću predstavljena knjiga „Vidjeh Jerusalim i vidjeh sve“ Veselina Matovića

U JU Zahumlje predstavljena je knjiga „Vidjeh Jerusalim i vidjeh sve“, autora profesora Veselina Matovića. Knjiga je objavljena sa blagoslovom Mitropolita Joanikija, a izdavači su: Mitropolija crnogorsko-primorska i Poklonička agencija Mitropolije „Odigitrija“.

Književnica Milica Bakrač, koja je bila moderatorka promocije, navela je osnovne biografske podatke profesora Veselina Matovića, rekavši da je rođen u Banjanima, te da je završio je Filološki fakultet u Beogradu 1977. godine. 27 godina radio je kao profesor u srednjim školama u Nikšiću, a 2004. godine se, sa grupom svojih srednjoškolskih kolega, suprostavio primenovanju srpskog jezika u crnogorskim školama. Objavio je dvije knjige proze, knjigu eseja, raspravu, knjigu o ćirilici i latinici, podvigu bjelopavlićkih učitelja iz 1916. godine, procesu latinizacije Crne Gore. Od 2005. godine glavni je i odgovorni urednik časopisa „Slovo“.

Jeromonah Jeftimije (Škuletić), iguman Pivskog manastira naveo je da su poklonička putovanja mnogo zanimljivija od onih običnih, da su ljudi, ranije, kad bi išli u Jerusalim postili nedelju dana pred put i molili se Bogu, jer tako čovjek doživljava svetinju.

Književnik Milutin Mićović, takođe učesnik pokloničkog putovanja u Jerusalim, iznoseći svoj doživljaj puta, kao i drugih sličnih putovanja, kazao je da je ono što uzbuđuje na takvim svetim mjesta, jeste jednostavnost, nestajanje osjećaja za vrijeme, stvaranje tišine u kojoj se počinje drugačiji da se misli i doživljava.

Autor knjige, profesor Veselin Matović je naveo da, po povratku sa pokloničkog putovanja svetinjama Jerusalima, neko vrijeme, nije mogao da ispriča, niti napiše nijedan doživljaj. Zbog stalnog pokreta i žurbe u kojoj je vrijeme proticalo, bilježnica u kojoj je trebalo pribilježiti doživljaj sa mjesta koja su posjetili, ostajala je prazna.

Primjerci knjige „Vidjeh Jerusalim i vidjeh sve“ poklonjeni su, po završenoj promociji, publici, kao dar izdavača: Mitropolije i Odigitrije.

Događaj je održan u okviru februarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Senka Ćolović Šumić
Foto/video: RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA