(VIDEO) Tribina „Agora“ u Nikšiću: Predavanje održao prof. dr Mikonja Knežević

U organizaciji Javne ustanove (JU) „Zahumlje“, održana je tribina „Agora“ na kojoj je o temi „Atina i Jerusalim: srpski vidici u srednjem i Njegoševom vijeku“, govorio prof. dr Mikonja Knežević.

Događaj  je upriličen u okviru novembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2023. čime se organizator pridružio obilježavanju 210 godina od Njegoševog rođenja.

Prof. dr Mikonja Knežević je rođen u Nikšiću i kolege ga pamte kao najboljeg studenta Univerziteta Crne Gore za 2001. godinu. Boravio je, jedno vrijeme, u Grčkoj na doktorskim studijama, a doktorsku disertaciju odbranio je na Filozofskom fakultetu Nacionalnog kapodistrijskog Univerziteta u Atini. Usavršavao se u Njemačkoj i Austriji, bio angažovan kao profesor na Odjeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici; od prošle godine zaposlen je u Etnografskom institutu SANU u zvanju viši naučni saradnik. Bavi se istraživanjem vizantijske filosofije, recepcijom antičke filosofije u srednjem vijeku, srpskoslovenskim prevodima vizantijskih mislilaca, filosofskom antropologijom i njegošologijom.

Na ove i druge teme sa gostom „Agore“ razgovarali su mr Milorad Durutović, književni kritičar i Anđela Peković, urednica tribine.

Durutović je, ukazujući na ličnost Grigorija Palame, podsjetio da je preminuo 14. novembra, tema Agore su dva grada: Atina i Jerusalima, dva vijeka srednji i Njegošev, a naznačio je i značaj dvije knjige prof. Kneževića, jedna posvećena Njegošu, a druga, upravo, Grigoriju Palami i Davidu Disipatu. Durutović je pažnju usmjerio na pitanje: da li je naša srpska kultura kao čedo slovenskog oca neznabošca i vizantijske majke hrišćanke uspjela da integriše svoja dva gena.

Neka od pitanja, postavljenih prof. Kneževiću, bilo je o tački susreta Atine i Jerusalima, kroz prizmu Njegoša i srednjeg vijeka, kao i o isihastičkim idejama, koje prepoznajemo u Njegoševim djelima.

Dr Mikonja Knežević prevodi sa grčkog, engleskog i njemačkog jezika. Autor je knjige „Njegoš i isihazam“ i koautor naučne monografije „Grigorije Palama, David Disipat“, neobjavljeni rukopis. Autor je i urednik dokumentarnog serijala „Sveta Gora – nebeski grad“ koji je prikazan na RTS-u, a trenutno radi na jednom serijalu i to o Njegošu.

Veoma sadržajno i slojevito izlaganje velikog erudite dr Mikonje Kneževića inspirisalo je publiku na živu diskusiju.    

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA