(VIDEO) Predstavljena nova izdanja Nikšićkog pozorišta

Nikšićko pozorište, u godini obilježavanja 14 decenija pozorišnog života u gradu od Trebjesom, upriličilo promociju izdanja: “Drame – Veljko Mandić”, monografije “Pozorište u Crnoj Gori” i časopisa “Pozorište”.

Rijetke su pozorišne kuće, poput nikšićke, koje toliko predano i precizno tretiraju razvoj pozorišnog života na ovom prostoru. Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta, čija je urednica Slavojka Marojević, od osnivanja 2006. godine, u zahvatu događaja i ličnosti, kroz tri edicije: “Savremena drama”, “Jubileji” i časopis “Pozorište” pokazuje izuzetnu energiju i posvećenost, da afirmiše teatar i ukaže na njegovu ulogu i značaj.

Izdanje Nikšićkog pozorišta i Biblioteke „Njegoš“, zbirka „Drame“ Veljka Mandića, objavljena je povodom obilježavanja stotinu godina od rođenja tog poznatog crnogorskog i jugoslovenskog dramskog umjetnika. Obuhvata cjelokupan rukopis – 11 drama, prvog profesionalnog glumca koji je postao dramatičar i ostao dosljedan komediji naravi, situacije i karaktera. Sve Mandićeve dramske tvorevine su angažovani tekstovi.

Svojevrsni izdavački poduhvat Nikšićkog pozorišta, teatrološko štivo “Pozorište u Crnoj Gori”, priređivač Slavojka Marojević, konciprala je u dvije cjeline “Pregled teatroloških rukopisa o razvoju pozorišta u Crnoj Gori” i “Razvoj pozorišta u dvanaest gradova u Crnoj Gori”. Publikacija , sublimat dosadašnjih teatroloških istraživanja o istoriji pozorišnog života na ovom prostoru,uz ostalo, poziva na osnivanje pozorišnog instituta i muzeja u Crnoj Gori.

O značaju i ulozi izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta, časopisu i objavljenim knjigama, svjedočanstvima o pozorišnom životu u Crnoj Gori, njegovoj vitalnosti i živototvornoj vezi tetara s književnošću, govorio je dramski pisac Janko Jelić, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta.

Nikšićko pozorište predstavljanje knjiga “Drame – Veljko Mandić”, “Pozorište u Crnoj Gori” i časopisa “Pozorište” organizovalo je u okviru repertoara za april programa Nikšićka kulturna scena.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA