(VIDEO) Nikšićko pozorište: Upriličena promocija knjige Sabrane drame

U gradskom pozorištu je, u okviru majskog repertoara Nikšićke kulturne scene, upriličena promocija knjige Sabrane drame. Riječ je o kompilaciji tekstova koji su od 2015. godine objavljivani u časopisu „Pozorište“.

Autori su afirmisani pisci tzv. mlađe i srednje generacije, a većina njih su školovani na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti: Bojana Milović, Marija Čolpa, Rajko Radulović, Jovana Bojović, Sandra Vujović, Ružica Vasić, Milo Masoničić, Nikola Tomić, Milo Bešović, Balša Poček, Jelena Milošević i Marija Mihaljević, Velizar Radonjić i Janko Jelić. Prema ocjeni dr Radoja Femića, recenzenta zbirke, objavljeni dramski tekstovi demonstriraju puni, u najboljem smislu neselektivni dinamizam savremenog dramskog stvaralaštva u Crnoj Gori.

„Baštineći respektabilan autorski, poetički i kulturološki pluralizam, ‘Sabrane drame’ otvaraju mogućnost jedinstvene revitalizacije domaćeg pozorišnog repertoara, čime bi neupitna uzajamnost dramske književnosti i njene scenske realizacije zadobila nužno otjelotvorenje. Postupak objedinjavanja različitih dramskih poetika uspostavlja imperativ iznalaženja prepoznatljivih zajedničkih osobina, na osnovu kojih je moguće uočiti dublje organsko jedinstvo između tekstova. Iako je estetika dramskog stvaralačkog čina zasnovana na autonomiji teksta, u odabranim dramama pretežno je naglašena socijalna dimenzija, što implicitno sugeriše dramaturški koncept po kojem drama i pozorište problematizuju savremeni svijet, učestvujući time u razmatranju ne samo aktuelnih, nego i svevremenih pitanja“, smatra Femić.

Kako je istakao, odabrane drame čine mnogo više od otvorene dramaturške radionice, pogotovo ako se ima u vidu da je njihova lokalistička usmjerenost vrlo uslovna, dok su univerzalne oznake preovlađujuće.

„Impresivni opseg autorskih sklonosti, dramskih situacija i karaktera obnavlja vjeru u neuništivu snagu mimezisa, kojoj ni era sveprisutne digitalizacije ne oduzima čar neposrednosti koja izmiče ostalim žanrovskim oblicima. U izvjesnoj mjeri, moglo bi se govoriti o privrženosti savremenih domaćih autora tradicionalnom dramskom poimanju, budući da u ‘Sabranim dramama’ nema gotovo nijedne drame koja baštini alternativni, antidramski stav. Naprotiv, ima se utisak da je privrženost klasičnom dramskom kazivanju reprezentativna odlika savremene drame u Crnoj Gori“, ocjena je Femića koji je naglasio da savremeni dramski autori njeguju konkretnost u iskazu, što im otvara prostor angažovanosti koja ne isključuje tematizovanje opštih egzistencijalnih pitanja.

Knjiga je objavljena u okviru edicije „Savremena drama“ i produkt je izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta. Inicijatorka tog projekta, podržanog od Ministartva kulture, i urednica zbirke je Slavojka Marojević.

“Opčinjena sam poetikom njihovih rukopisa od te 2015. godine, kada smo, odlučili, u uređivačkom timu izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta, da afirmišemo savremene dramske pisce mlađe I srednje generacije”, kazala je Marojević.

Gosti programa, kojim je moderirala glumica Milica Kekić Martinović, bili su autori dramskih tekstova. Oni koji nijesu mogli lično prisustvovati događaju, zbog poslovnih obaveza, publici su se obratili putem video-bima.

Premijerno je emitovana i radio-drama “Revolt”, koncipirana od fragmenata dramskih tekstova iz zbirke.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA