(VIDEO) Nikšić: Promovisana knjiga doc. dr Nataše Jovović

Narodna biblioteka “Njegoš” je, u okviru novembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene, upriličila promociju nove knjige iz edicije “Signum” –  “Lalilećeva rečenica – semantika, sintaksa, stilistika”, autorke Nataše Jovović.

Doc. dr Nataša Jovović, rukovoditeljka Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu, autorka je brojnih naučnih radova i studija, a od nedavno njen akademski opus bogatiji je za još jedan naslov – “Lalilećeva rečenica – semantika, sintaksa, stilistika”.

“U pitanju je dorađena verzija Jovovićeve istoimene doktorske disertacije koja je prerasla u njen književni prvjenac, objavljen u okviru edicije „Signum“”, kazala je prof. dr Rajka Glučica, recenzentkinja.

Proučavanje djela Mihaila Lalića, koji je iza sebe ostavio impozantan književni opus na kojem je izrasla cijela jedna naučna oblast – lalićologija, veliki je poduhvat i velika odgovornost za svakog naučnog istraživača. Navodeći citat pisca koji glasi “Svaka prepreka izgleda neprelazna, kad je čovjek spreman da se pred njom povuče”, autoka je, kako ističe, svjesna teškog i izazovnog zadatka koji joj predstoji, u jedno bila sigurna – da “povlačenje”, u konkretnom slučaju, nije opcija.

“U knjizi autorka tretira sintaksičko-semantičke i stilske osobenosti Lalićevog jezika na primjeru 5 romana iz različitih faza stvaralačke metamorfoze ovog pisca, uzimajući u obzir i druge verzije ispitivanih romana, što omogućava uvid u objektivnu analizu usavršavanja Lalićevog jezičkog izraza”, konstatuje Bojana Obradović, direktorka Narodne biblioteke Njegoš u osvrtu na Natašin književni prvjenac.

“Tako širok pristup, koji se zasniva na metodološkom pluralizmu, na složenom istraživačkom korpusu, kao i na autorkinoj težnji ka cjelovitom pristupu Lalićevom djelu, kao krajnji ishod ima sadržaj koji je će od koristi biti proučavaocima poetike ovog pisca – onima koji se bave naukom o jeziku, ali i onima koji se bave naukom o književnosti”, zaključuje Obradović.

Mina Gezović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA