(VIDEO) Nagrada za poeziju „Radule Željko Damjanović” dodijeljena Mariji Ivanović

Nagrada za poeziju „Radule Željko Damjanović”, priznanje koje Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ prvi put dodjeljuje pjesnicima iz Crne Gore do 29 godina, za neobjavljeni rukopis ili knjigu poezije, dodijeljena je Mariji Ivanović, studentkinji književnosti iz Podgorice, za zbirku pjesama “Stranac u Alpima”.

Neobjavljeni rukopis Marije Ivanović, pod nazivom „Stranac u Alpima“ zavrijedio je nagradu „Radule Željko Damjanović” koja nosi ime po rano preminulom pjesniku iz Pive, odlučio je žiri u sastavu Sofija Simović, Jovan Drašković i Ranko Mićanović. Nagrađena autorka stekla je pravo učešća na književnoj manifestaciji „Pjesnička riječ na izvoru Pive“, koja će se održati 21. i 22. jula u Plužinama.

Nagrada „Radule Željko Damjanović” pohvala je stvaraocu i njegovom djelu, ali i obaveza na dostojnost imena jednog darovitog pjesnika, osobenog kova, čiji su životni i stvaralački snovi rano prekinuti a koji je ostavio četiri knjige poezije, rado i često čitane, ali nimalo jednostavne za tumačenje.

Pjesme Radula Željka Damjanovića kazivali su njegov brat Mirko Lale Damjanović i dramski umjetnik Miro Nikolić. Moderatorka je bila Kristina Radović, urednica programa u JU Zahumlje, koje je, uz Književnu zajednicu „Vladimir Mijušković“, u okviru programa Nikšićka kulturna scena, organizovala uručenje književne nagrade „Radule Željko Damjanović”.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA