(VIDEO) Gradska kuća: Predstavljena knjiga „Narcis zlostavljač – zlostavljanje književnosti“

Gošća 26. Nikšićkih književnih susreta bila je psihološkinja Jasmina Ahmetagić, autorka knjige „Narcis zlostavljač – zlostavljanje književnosti“. Ta zbirka eseja, koja je prvi put objavljena 2011, zbog velike popularnosti, prošle godine doživjela je novo izdanje.

Ponovno objavljivanje neke knjige nije neobična pojava na književnoj sceni, ali ono što je neobično u vezi sa konkretno ovom, predstavljenom na 26. Nikšićkim književnim susretima, jeste činjenica da se čitalačka publika sa Ahmetagićevim Narcisom zlostavljačem prvi put susrela 2011 godine. Ako je suditi po narodnoj izreci da je “vrijeme majstorsko rešeto”, onda je novo izdanje knjige potvrda da je Jasamina Ahmetagić majstorski “odradila posao”, dajući čitaocima djelo neprolazne vrijednosti.

U knjizi je, prije svega, riječ o zlostavljanju kao posljedici narcističkog poremećaja ličnosti, odnosno patološkog, malignog narcizma, ističe Ahmetagić. Takve osobe koriste se raznim strategijama, posebno viktimizacijom, kao bi kreirali imaginarnu sliku o savršenom, idealnom sebi. U realnosti, riječ je o egoističnim osobama sa nezajažljivim apetitom ka unižavanju drugih zarad kompenzovanja ličnih nedostataka, nesavršenosti i mana. Riječ je o zlostavljanju koje je maskirano, skriveno od očiju javnosti, pa ga je stoga teže i razobličiti, kaže Ahmetagić.

Za razobličavanje fenomena Narcisa zlostavljača u književnosti Ametagić se poslužila pričom Iva Andrića iz 1946. godine – “Zlostavljanje”, a kao ilustrativan primjer poslužio joj je i deceniju kasnije objavljeni roman “Lolita”, Vladimira Nabokova.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA