(VIDEO) Gost “Imaginarijuma” Božidar Đurović: Dobrog pozorišta nema bez dobre priče

Gost “Imaginarijuma” projekta JU Zahumlje, u čijem je fokusu fenomen slike tretiran kroz razne vidove umjetnosti, bio je Božidar Đurović, reditelj i redovni profesor beogradskog Fakulteta savremene umjetnosti.

Proces povezanosti slike i pozorišta tema je devete sesije projekta „Imaginarijum”. Čvste spone tih izražajnih umjetnosti, ljepota režije, kvalitet dramskog teksta nekad i danas, uvažavanje globalno priznatih pisaca, poput Dušana Kovačevića, značaj obrazovanja i druge srodne teme, bile su u okosnici razgovora Kristine Radović, autorke projekta ”Imaginarujum” i Božidara Đurovića, univerzitetskog profesora i reditelja, poznatog po besprekornom poštovanju dramskog teksta.

Božidar Đurović sa radošču se prisjetio procesa rada na predstavi “Kumovi”, kojom je Nikšičko pozorište, obilježilo 14 decenija pozorišnog života u gradu pod Trebjesom. To je komad dostojan jubileja, jer dobrog pozorišta nema bez dobre priče.

Ljepota režije je u radu sa glumcima, sa kojima je Đurović, u raznim sredinama, dijelio višedecenijsko pozorišno i “životno “iskustvo. Takvi radni procesi uvjek podstiču “uzajamna” preispitivanja i razmjenu mišljenja o brojnim značajnim životnim temama.

Tema “Imaginarijuma” bila je duodrama “Prst” po tekstu Doruntine Baše, mlade autorke iz Prištine, koju su, pod Đurovićevim mentorstvom, na sceni “Zahumlja”, izvele Andrijana Dragnić i Jana Dekanski, studentkinje master studija beogradskog Fakulteta savremenih umetnosti.

Božidar Đurović profesor na Fakultetu primenjenih umjetnosti, stalni je reditelj Drame u Narodnom pozorištu Beograd. Bavi se operskom i radio režijom, prevodi sa češkog i slovačkog, a teatrološke eseje objavljuje u časopisima „Scena“ i „Književnim novinama“.

Projekat “Imaginarijum” na temu koji “Slika i pozorište”, organizovan je u okviru repertora za april programa Nikšička kulturna scena.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA