(VIDEO) „Auto(r) na korzou“: Predstavljena knjiga „Vojvoda“

Gost manifestacije „Auto(r) na korzou“, koju, na Trgu slobode, i ove godine, u okviru Nikšićke kulturne scene, organizuje Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, bio je autor monodrame „Vojvoda“ – pisac Milun Simunović.

Knjiga „Vojvoda“ je svjedočanstvo o događajima i ljudima koji su obilježili javni, društveni i politički život Crne Gore na prelazu iz 19. u 20. vijek, a centralna figura, odnosno narator djela je vojvoda Lazar Sočica, kojeg čitaoci upoznaju u njegovim poznim godinama, kada je vojevanje, učestvovanje u oslobodilačkim ratovima i političko djelovanje zamjenio reminiscencijom i introspekcijom doživljenog i proživljenog, kazao je recenzent knjige, Đorđije Bojanić.

„U trci sa vremenom koja je uvijek i na određen način i izazov i uski usud, vojvoda žuri da ispriča scoju priču plašeći se da nešto od onoga silnog što se nataložilo u životu ne bude zaboravljeno.“

U sagledavanju neke istorijske ličnosti ili epohe književni zapisi ne vrijede manje od istorijskih. Naime, dok istorijski dokument teži uopštavanu i nudi jednu formalizovanu istinu, umjetnička djela, poput Simunovićevog „Vojvode“, daju onu ličnu, intimnu istinu sa kojom se možemo povezati na individualnoj ravni, ističe Bojanić:

„Milun Simunović je dokaz da narodno vrelo jezika i mudrosti i naša kolektivna istorija sa svim svojim usponima i padovima, svo to nasljeđe i dalje živo, samo treba umjeti zahvatiti sa tog izvora i to živo nasljeđe iznijeti pred savremenike i učiniti ga ponovo aktuelnim i sudbinskim.“

Radnja Simunovićevog romana smještena je vojvodinom zavičaju, u staroj Hercegovini, gdje je i životni vijek proveo u neprestanoj borbi, braneći svoje i plemenska ognjišta od tuđeg zuluma, kazala je medijatorka književne večeri, pjesnikinja Milica Bakrač.

„Ova priča je psihološki portret čovjeka i istina o njegovom emotivnom stanju – „Šta biva kada istekne vrijeme titule, kada više ne budem vojvoda?“Pisac ovo stanje ili putanju silaska od moćnog i značajnog vojvode do običnog čovjeka opisuje iskrenim riječima – „A šta drugo biva no što zemlja na kraju sve živo proždire, ta zla i prokleta aždaja!“

Simunović je rođen u selu Stubica. Školovao se na Goransku, u Nikšiću i Bileći. Diplomu nastavnika srpskohrvatskog jezika i književnosti stekao je na Višoj pedagoškoj školi na Cetinju. Službovao je u Herceg Novom, Foči, Tutinu i Nikšiću. Autor je knjige priča „Vir“ sa tematikom iz života Pive i Pivljana, objavljene 1993. godine, u izdanju KZ „Vladimir Mijušković“.

Odlomke iz knjige „Vojvoda“ kazivao je profesor Jovan Krušić.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA