Večeras u Nikšiću promocija knjige “Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog“

U Gradskoj kuću u Nikšiću večeras u 19 časova biće promovisana knjiga-ilustrovana monografija „Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog“ koju je izdala nikšićka Javna ustanova (JU) Muzeji i galerije.

Monografija je nastala je povodom sedamdestogodišnjice od upokojenja pomalo zaboravljenog majstora crtanja, akademskog umjetnika Ilije Šobajića (1876 – 1953) koji, kao rodonačelnik

crnogorske grafike i crteža, zajedno sa: Anastasom Bocarićem, Špirom Đuranovićem, Mihailom Vrbicom, Špirom Bocarićem, Markom Brežaninom i drugim pripada prvoj generaciji akademski školovanih crnogorskih likovnih umjetnika.

O knjizi će večeras govoriti direktorica JU Muzeji i galerije Vesna Todorović, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, slikar i grafički dizajner David Delibašić i slikar i kustos Luka Đukanović.

“Na neki način, knjiga je nastala i kao uzdarje umjetniku i članovima njegove šire porodice, koji su, u jednom istorijskom periodu, doprinijeli ubrzanom kulturnom razvoju grada Nikšića. Kroz jedanaest poglavlja monografije (ako ne računamo djelove Literatura i izvori, Indeks imena i Spisak radova, koji su tehničke prirode), Luka Đukanović, slikar – kustos i autor, znalački i sa puno detalja i zanimljivosti, vodi nas kroz život i djelo umjetnika. Prikazujući u knjizi veliki broj dokumenata i fotografija, kao I reprodukcija Šobajićevih crteža (preko 200 priloga) autor kaže:

„Svjestan osobenosti naroda i zemlje iz koje je ponikao, umjetnik je nastojao da klasičnim likovnim jezikom fragmente sjećanja, lica i krajolike eksponira kroz svoje djelo kao ključne elemente crnogorske duhovnosti i na taj način ih sačuva od zaborava…“

Knjiga „Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog“, pisana, navode iz JU Muzeji i galerije,  zrelim i odmjernim jezikom, sa dobrim razumijevanjem vremena, okolnosti i sredinau kojima se umjetnik školovao i stvarao, sa podjednakim interesovanjem za njegov dostojanstveni život, kao i dubinu i ljepotu njegovog crteža, u isto vrijeme je i analiza i sinteza, podjednako lijepa i za čitanje i za gledanje.

“Sama za sebe, i ova knjiga je, ako ne riješila, a ono makar pred nas postavila jedan zanimljiv umjetnički zadatak da pažljivo gledajući i razumijevajući likovnu poetiku i perfekciju jednog majstora crtanja, u tom djelu, kao u mirnoj i dubokoj vodi, nađemo odraze i ideale jednog, davno prošlog I obavezujućeg vremena i jedne umjetničke epohe”.

Promociju knjige organizuje JU Muzeji i galerije u saradnji sa Opštinom Nikšić.

NIKŠIĆ PROGNOZA