Veče u čast stotog rođendana crnogorskog velikana likovne umjetnosti Voja Stanića

Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića organizovalo je u prostorijama restorana „Arkade“ u Nikšiću, veče posvećeno Voju Staniću pod nazivom „Vojo Stanić i Nikšić“

Veče „Vojo Stanić i Nikšić“ upriličeno je povodom stotog rođendana, koji je bard crnogorskog slikarstva nedavno obilježio. Kako je umjetnik, iako više od pola vijeka živi i stvara u Herceg Novom, ostao trajno vezan za Nikšić, grad u kojem odrastao, završio osnovnu i srednju školu i proveo najljepše dane života, organizator je ovim događajem želio da velikom likovnom umjetniku i akademiku uputi riječi podrške u neumornom radu i predanosti umjetnosti.

Govorili su kolege umjetnici i poznavaoci Stanićevog stvaralaštva, koji su imali priliku da se druže i razgovaraju sa njim. Novinar i publicista Maksim Vujačić čitao je odlomke iz intervjua, koje je, 70. ih i 80. ih godina, uradio sa Vojom Stanićem i koga smatra najvećim imenom koje je Nikšić iznjedrio.

Umjetnik, profesor Branko Ilija Burić prisjetio se susreta i lijepih razgovora sa slikarom. Jednom prilikom, posjetio ga je sa, takođe, poznatim likovnim umjetnikom Urošem Toškovićem sa kojim je Stanić učio srednju umjetničku školu.  

U ime Voja Stanića događaju je prisustvovao njegov sin Tomislav Stanić, koji je poznati pijanista na svjetskoj muzičkoj sceni. Njegovo obraćanje publika je pozdravila toplim aplauzom.

Slikar Milovan Miki Radulović iznio je svoja sjećanja na dane druženja sa Vojom Stanićem, koji se u početku bavio vajarstvom.

U večeri je učestvovao i glumac Slobodan Marunović, koji je kazao da je Vojo Stanić jedan od najboljih sinova u istoriji Crne Gore, predstavnik njene etike i estetike, svega ljudskog, esencijalnog i građanskog što je ova država u svom dugom postojanju baštinila. Marunović je čitao bilješke iz Stanićeve knjige „U dokolici“, koje su, kako je zapazio, jednostavni, ali duboki i suštinski zapisi o životu, ljudima. Kazivao je odlomke iz Njegoševe biježnice, a u čast stotog rođendana crnogorskog velikana likovne umjetnosti, uz pratnju dr Rada Amanovića na gitari, govorio je „Noć skuplja vijeka“.

Tvorcu autentičnog slikarskog jezika i prepoznatljivih magičnih ambijenata mediteranske atmosfere upućene su  čestitke za nadahnuto i plodno stvaralaštvo.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA