(VIDEO) Počeo Festival glumca; Blagojević: Zavidim Nikšiću što ne odbacuje svoje ljude

U Nikšiću je večeras počelo devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala glumca.

Svečano otvaranje mogli ste pratiti uživo preko Portala RTNK:

Na početku svečanosti prisutne je pozdravio direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović.

„Festival je posebna svetkovina, svetkovina koja u sebi nosi svetost igre. Nije to igra kako danas obično razumijemo, već je to igra koja ima svoju antropologiju, svoju estetiku, i svoju antologiju. Igra je, kako bi to rekao jedan veliki filozof, osnovni fenomen ljudskog postojanja i ovaj Festival nas upućuje da se igramo i u toj igri da nema pobijeđenih i poraženih, nego ima onih koji će se posebno ophoditi prema ljepoti. Neka ovaj festival bude u igri i ljepoti“, rekao je Krulanović.

Ljubomir Bandović, predsjednik žirija za dodjelu nagrade „Veljko Mandić“, obrazložio je odluku da se to prestižno glumačko priznanje dodijeli glumcu Vladanu Gajoviću.

Nakon toga, obratio se i Vladan Gajović, dobitnik pomenute nagrade.

„Sa ponosom, uzbuđenjem i velikom zahvalnošću primam ovu nagradu koja nosi ime velikog čovjeka i velikog umjetnika, Veljka Mandića“, kazao je Gajović.

Gajović je istakao da je „neizmjerna čast biti nosilac nagrade takvog formata i takve osobene ličnosti čiji su umjetnički tragovi i danas vidljivi na cijelom prostoru one velike države“.

„On je svakako jedan od onih koji su bitno uticali da krenem ovim putem. Veliku zahvalnost osjećam i prema rodnom Nikšiću“, rekao je Gajović u emotivnom obraćanju.

Na kraju, Gajović se zahvalio i članovima žirija, posebno ističući zahvalnost koju duguje predsjedniku žirija Ljubomiru Bandoviću.

„Preostaje mi da se nadam da ću se što češće vraćati ovoj divnoj publici, kao i kolegama, možda u nekom zajedničkom projektu, poduhvatu. Kažem „vraćati“, a zapravo znam da ja nikad nisam ni otišao odavde“, zaključio je Gajović.

Čast da otvori ovogodišnje izdanje Međunarodnog festival glumca u Nikšiću pripalo je glumici Ljiljani Blagojević, koja je ujedno i predsjednica Žirija Festivala.

Podsjetila je na Drugi svjetski rat i predlog koji je stigao Vinstonu Čerčilu da „skrati“ budžet, kako bi napravio uštedu, ali na račun kulture, on je rekao „a šta ćemo braniti, ako ne budemo imali kulturu?“.

„Nije to krenulo samo od njega, mnogo ranije u vrijeme Stare Grčke jedna od najvećih kazni je bila zabrana glasanja- prava glasa i zabrana odlaska u pozorište. Moj profesor stari iz svjetske drame me je učio da pozorište bez svega može, samo ne može bez glumca i bez publike. Bez svega može, samo ne može scena da bude prazna bez glumca“, istakla je Blagojević.

Divno je, rekla je Blagojević, otvarajući festival, što grad Nikšić prepoznaje značaj ovog velikog festivala.

„Ja sam negdje u svom prilično dugom vijeku životnom bila svjedok bujanja i rasta ovog festivala, od Festivala jednog glumca do danas festivala regionalnog, značajnog, sa ansambl predstavama iz cijelog regiona. Šta bi bila Crna Gora bez velikog Njegoša, šta bi bio Nikšić bez Vita Nikolića, šta bi bio danas Nikšić bez ovog velikog festivala, šta bi bio bez ovih divnih glumaca koji će doći iz cijelog regiona ovdje da podijele ljepotu sa vama publiko. Živimo u jako teško vrijeme, vrijeme velikih laži, živimo vrijeme velikih neistina, živimo vrijeme u kome emocija se smatra slabošću. A pozorište bez emocija ne može, ma koliko se trudili da pokažu da može. Ipak na kraju puna sala je onda kada postoji ono što Aristotel kaže katarza. Dragi Nikšićani, čuvajte ovaj festival, čuvajte ovo divno uzbuđenje kojem smo prisustvovali kada jedan divan glumac kao što je Vladan Gajović dođe u svoj rodni kraj, u svoj grad, da primi ovako jedno veliko priznanje. Mogu samo da zavidim što ovaj grad ne odbacuje svoje ljude. Naprotiv, čuva ih, prepoznaje i daje im ono što zaslužuju. Hajde u ovih narednih par dana da uživamo, da se radujemo, da se volimo i da negdje učinimo ono što jeste svrha čovjeka- da bude emotivno i civilizovano biće. Festival je otvoren“, kazala je Blagojević.

Ceremoniju otvaranja Festivala vodili su nikšićki glumci Anja Drljević i Matija Memedović, a u programu su učestvovali: Tijana Blečić Perović (sopran), Tamara Krivokapić (violina), Gordana Milatović (klavir) i Petar Milatović (perkusije).

Nikšićko pozorište, u saradnji sa Opštinom Nikšić i Ministarstvom kulture, festival ove godine organizuje pod sloganom „Tako je (ako vam se tako čini)”.

Nakon otvaranja, takmičarski dio Festivala započeo je predstavom “Ivanov” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, koju je po tekstu A.P. Čehova, režirao Paolo Mađeli.

Razgovor o predstavi takođe možete pratiti uživo na Portalu RTNK:

Međunarodni festival glumca u Nikšiću završava se 11.novembra kada će biti dodijeljene glumačke nagrade.

Biljana Brašnjo/Danijela Simanić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA