„Unapređujući stanje kulture obogaćujemo turističku ponudu“

Očuvanje autentičnosti, integriteta i unapređenje stanja kulture ne samo da osigurava nasljeđe za buduće generacije, već i obogaćuje turističku ponudu i na taj način Crna Gora ostaje atraktivna turistička destinacija tokom cijele godine, kazala je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović.

Ona je danas, na tematskoj sjednici Vlade Crne Gore na temu „Turizam“, koja se održava na Biogradskom jezeru, kazala da je važnost kulture kao ključnog faktora nacionalnog identiteta, ali i kao sredstva koje može ostvariti značajan turistički i ekonomski potencijal, neosporna činjenica. 

„U svijetu u kojem su turisti sve više zainteresovani za upoznavanje savremene kulture i kulturno-istorijskog nasljeđa zemlje koju posjećuju, Crna Gora se izdvaja svojom bogatom ponudom. Naši brojni muzeji, galerije, kulturna dobra i arheološka nalazišta svake godine bilježe povećan broj posjetilaca, privlačeći sve veći broj turista“, navela je Vlaović. 

Kazala je da tokom svog boravka, posjetioci mogu doživjeti bogatu kulturnu baštinu koja obuhvata nepokretna, pokretna i nematerijalna kulturna dobra. 

„Njihova valorizacija i prezentacija čini osnovu ekonomskog razvoja naše države, ali i promocije naših istorijskih vrijednosti na međunarodnom nivou. Dodatno treba naglasiti vrijednost lokaliteta koji su upisani na UNESCO, jer oni zauzimaju posebno mjesto na turističkoj mapi svijeta“, rekla je Vlaović.

Istakla je da Crna Gora nije samo zemlja bogate kulturne baštine, već da postaje sve značajnija festivalska destinacija. 

„Naši brojni festivali, kako tokom sezone, tako i van nje, privlače značajan broj turista. Zato smo ove godine kreirali posebnu konkursnu liniju za sufinansiranje festivala, kako bismo pružili snažnu podršku ovom važnom segmentu kulturnog stvaralaštva“, rekla je Vlaović. 

Prema njenim riječima, o snažnoj vezi kulture i turizma svjedoči i jedan od projekata kojem Ministarstvo kulture i medija kontinuirano pruža podršku, a to je kandidatura Budva-Boka, Evropska prijestonica kulture 2028. godine. 

„Ovaj projekat doprinijeće promjeni kulturnog konteksta i omogućiti kvalitetniju turističku ponudu prijestonice crnogorskog turizma“, smatra ministarka. 

Vlaović je ukazala da je vrijeme u kojem živimo donijelo promjene u načinu razmišljanja o kulturi. 

„Danas je kultura prepoznata kao kategorija koja moze znacajno doprinijeti povecanju profita. Kultura sada predstavlja izvor prihoda za pojedince i institucije, i često se pominje termin „ekonomija kulture“, navela je Vlaović. 

Smatra da očuvanje autentičnosti, integriteta i unapređenje stanja kulture ne samo da osigurava nasljeđe za buduće generacije, već i da obogaćuje turističku ponudu. 

„Na taj način, Crna Gora ostaje atraktivna turistička destinacija tokom cijele godine, ne samo u sezoni. Zato je bliska saradnja između resora kulture i turizma od izuzetne važnosti i s radošću ističem da je ova saradnja već na visokom nivou“, rekla je Vlaović. 

Istakla je da Ministarstvo kulture i medija prepoznaje sve te činjenice te putem brojnih konkursa pruža punu podršku promociji i unaprjeđenju svih segmenata kulture.

„Na taj način, zajedno doprinosimo pozicioniranju Crne Gore na svjetskoj turističkoj mapi. Ujedinjeni u očuvanju i promociji našeg kulturnog nasljeđa i savremenog stvaralaštva stvaramo svijetlu budućnost Crne Gore“, zaključila je Vlaović.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

NIKŠIĆ PROGNOZA