Učenica iz Podgorice napisala knjigu na engleskom jeziku

Podgoričanka Lara Dlabač ima 12 godina i objavljenu knjigu na engleskom jeziku. Učenica Osnovne škole „Štampar Makarije“ za Portal RTCG kaže da je roman „Crimson Reckoning“ napisala za svega nekoliko mjeseci, a njena nastavnica engleskog jezika, profesorica Olivija Drinčić, ističe da je Lara ostvarila svoj san, ali i pomjerila granice u stvaralaštvu djece tog uzrasta.

„Crimson Reckoning“ nije Larino prvo djelo na engleskom jeziku, ranije je pisala priče i pjesme, ali ih nije objavljivala. 

„Pisala sam na engleskom jer mi je bilo lakše da se izrazim nego na crnogorskom jeziku. Počela sam da pišem u junu, a knjigu sam završila u septembru, uz nekoliko pauza u pisanju“, kaže učenica za Portal RTCG. 

Knjiga je o vampirici koja se pridružuje klanu boraca protiv vampira, kako bi pokušala da ispravi svoje greške iz prošlosti.

Inicijativu da se knjiga objavi pokrenula je Larina razredna Olivija Drinčić, a oko izdavaštva je imala pomoć od porodice. Promovisana je u OŠ „Štampar Makarije“ 20. decembra, uz prisustvo većeg broja gostiju i učenika. 

„Oko pripreme knjige za štampu pomogao mi je brat, koji je nacrtao ilustraciju za naslovnu stranu, a tata je radio na samoj pripremi. Pošto smo imali malo vremena do promocije, odlučili smo se da izdavač bude tatina firma, kako bismo stigli na vrijeme“, ističe talentovana djevojčica. 

Na pitanje koliko je jezički izazovno napisati knjigu na engleskom jeziku sa 12 godina, Lara odgovara: 

„Engleski jezik koristim svakodnevno. Puno čitam, najviše online, tako da mi pisanje nije bilo izazovno. Knjigu smo prije štampe poslali lektoru, kome je engleski maternji jezik. On je napravio veoma malo korekcija na tekstu. Većina izmjena odnosila se na upotrebu zareza.“

Poručuje da nastavlja sa pisanjem na stranom jeziku, te da već radi na kratkim pričama i pjesama.

Učenici talentovani za pisanje

Larina nastavnica engleskog jezika i odjeljenski starješina, Olivija Drinčić, ističe da je pisanje knjige na stranom jeziku izuzetno izazovno, posebno u njenom uzrastu. 

„Pisanje same knjige zahtijeva od djeteta bogat vokabular, dobro poznavanje gramatike, kao i talenat da se misli, osjećanja i mašta pretoče u književno djelo. Mislim da je Lara prvi i jedini osnovac, u našoj državi, koji je izdao knjigu na engleskom jeziku“, kaže profesorica za Portal RTCG.

Ističe da je ponosna na Larin uspjeh. 

„Ona je time ostvarila svoj san i pomjerila granice u stvaralaštvu djece tog uzrasta, a mene podstakla da postavim još veće ciljeve u narednom periodu. Podstakla je i vršnjake da se zainteresuju za knjigu, što su potvrdili postavljanjem velikog broja pitanja“, dodaje Drinčićeva. 

Naglašava da među učenicima OŠ „Štampar Makarije“ prepoznaje talente za pisanje na engleskom jeziku. 

„Neki od njih su se, recitujući stihove, predstavili na književnoj večeri, a za neke ćete tek čuti. Naša škola je uvijek bila prepoznata po uspjesima talentovanih učenika, što potvrđuju ostvareni rezultati na državnim i međunarodnim takmičenjima. Od početka svoje karijere prepoznajem, upućujem i bodrim svoje učenike da istraju na putu do svog cilja“, zaključuje ona. 

Foto: Privatna arhiva/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA