U Trebinju organizovano literarno veče članova Književne zajednice „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića

Sinoć je u galeriji Kulturnog centra Trebinje priređeno literarno veče članova Književne zajednice „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića.

Književnik Spasoje Bajović, predsjednik Zajednice, naveo je da je ovo udruženje 1968. godine osnovala grupa mladih nikšićkih pjesnika, mahom učenika srednjih škola, u znak poštovanja prema uglednom profesoru nikšićke Gimnazije i književniku Vladimiru Mijuškoviću.

„Već naredne godine objavili su zajedničku knjigu, almanah ‘Kaktusi’ i zajedno sa opštinom Nikšić pokrenuli znamenite ‘Nikšićke književne susrete’, koji su svake godine okupljali najznačajnije pisce iz ondašnje Jugoslavije. Vrlo brzo je ova Zajednica postala prepoznatljiva na jugoslovenskom kulturnom prostoru, ne samo po uglednim piscima koje je okupljala, nego i po aktivnom učešću u organizovanju kulturnih manifestacija, a naročito po bogatoj izdavačkoj djelatnosti i afirmaciji mladih stvaralaca“, istakao je Bajović.

Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ organizovala je brojne manifestacije, među kojima su „S pjesnikom u ponoć“, „Dani zaloge“, „Auto(r) na korzu“ i druge, a ustanovila je književne nagrade „Vito Nikolić“, „Zaloga“, „Radule Željko Damjanović“ i „Spasoje Pajo Blagojević“. Do sada je objavila više od 600 naslova različitih književnih žanrova. Pomogla je osnivanje Književnog kluba „Svitanje“ u Trebinju, koji je kasnije prerastao u Književnu zajednicu „Jovan Dučić“.

Danas Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ okuplja tridesetak članova, a sinoć su se predstavili: Spasoje Bajović, Sofija Damjanović Simović, Dušan Govedarica, Snežana Pejović Ratković, Milka Nikolić, Olga Bogdanović Jovović, Miloš Kecojević, Slavojka Vojinović, Mirko Lale Damjanović i Miljan Mijušković.

Foto: Jovan Vidaković

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA