Tribina “Svobodijada”: Predstavljanje nove knjige prof. dr Radmila Marojevića

Na tribini “Svobodijada”, Javne ustanove (JU) “Zahumlje” biće predstavljena nova knjiga prof. dr Radmila Marojevića „O Njegošu i njegošolozima“.

Tribina će biti održana sjutra (7.novembar) u 19 h u sali nikšićkog “Zahumlja”.

O novoj Marojevićevoj naučnoj knjizi, čiji je izdavač Institut za srpsku kulturu iz Nikšića a urednik dr Nikola Marojević, u govoriće prof. dr Drago Perović, prof. dr Miodrag Jovanović, izdavač, prof. dr Budimir Aleksić i autor. Voditelj programa biće urednica tribine „Svobodijada“, književnica Milica Bakrač.

Predstavljanje knjige prof. dr Radmila Marojevića „O Njegošu i njegošolozima“ održava se u okviru repertoara novembarske kulturne scene Nikšića

Biografija autora:

Radmilo Marojević je rođen 12. oktobra 1949. u Morakovu, u blizini Nikšića. Osnovnu školu je završio u Morakovu a gimnaziju u Nikšiću.

Studirao je uporedo na Fakultetu političkih nauka i Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. 1972. godine diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu a 1973. diplomirao je na Fakultetu političkih nauka. Na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta magistrirao je 1974. a doktorirao 1980. godine, kada je izabran i za docenta, za vanrednog profesora 1984. a za redovnog 1988. Bio je lektor srpskog jezika na Moskovskom univerzitetu i gostujući profesor na fakultetima u Nikšiću, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci, Nišu i Podgorici.

Za profesora-emeritusa izabran je 2019. na Panevropskom univerzitetu Aperion u Banjoj Luci. Za akademika MSA (Međunarodne Slovenske Akademije nauka i umjetnosti) izabran je 1992.

Radmilo Marojević je bio rukovodilac više naučnih projekata; član Udruženja književnih prevodilaca Srbije, predsjednik Žirija za dodjelu nagrade „Miloš Đurić”. Prvi je predsjednik Organizacije nastavnika stranih jezika na nefilološkim fakultetima, predsjednik Saveza slavističkih društava Srbije, predsjednik Srpskog fonda slovenske pismenosti i slovenskih kultura i predsjednik Južnoslovenskog odjeljenja Međunarodne slovenske akademije nauka. Pokrenuo je i uređivao časopis „Slavistički zbornik”. Bio je glavni urednik časopisa „Reči”. Takođe, bio je član redakcija časopisâ „Mostovi”, „Srpski jezik” i „Stil”. Bio je neposredni organizator naučnih i stručnih skupova u Beogradu, Novom Sadu i Podgorici. Učestvovao je na međunarodnim kongresima slavista u Kijevu, Sofiji, Bratislavi, Krakovu, Ohridu i Minsku; na kongresima Međunarodne asocijacije profesora ruskog jezika i literature u Pragu, Budimpešti, Moskvi, Regensburgu i Bratislavi. Učesnik je slovensko-evroazijskih kongresa u Nižnjem Novgorodu i Moskvi, te na brojnim sastancima slavista u Strugi, Sarajevu, Budvi, Nišu i Vrnjačkoj Banji, kao i jugoslovenskim onomastičkim konferencijama u Mostaru, Donjem Milanovcu i Prištini i na dvije ukrajinske onomastičke konferencije, u Odesi i Užgorodu.

Radmilo Marojević je održavao predavanja na Moskovskom, Petrogradskom i Odeskom univerzitetu, te na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu. U zbornicima i renomiranim časopisima bivše Jugoslavije i Rusije objavio je impozantan broj naučnih radova.

Objavio je stotinak rasprava i članaka na ruskom jeziku, u ruskim časopisima i naučnim zbornicima u Moskvi, Tveru, Užgorodu, Kijevu, Petrogradu. Objavio je više od dvadeset knjiga, preko osamsto članaka, prikaza, prevoda i drugih publikacija. Više Marojevićevih radova je prikazano ili citirano u stranim naučnim publikacijama. Bio je mentor i naučni rukovodilac pri izradi brojnih diplomskih i magistarskih radova i dvadesetak doktorskih disertacija iz rusistike, bohemistike i srbistike.

NIKŠIĆ PROGNOZA