Tribina “Agora” u Zahumlju: Gosti prof. dr Savo Laušević i Hristina Plamenac

Tribina “Agora” nikšićke Javne ustanove (JU) “Zahumlje” biće održana sjutra (utorak, 6.februar) u 19h.

Urednica tribine Anđela Peković na temu “Pitanje ukusa u vrijeme masovne kulture” razgovaraće sa prof. dr Savom Lauševićem i teologom i modnim kreatorom Hristinom Plamenac.

“Pitanje ukusa je nekad bilo pitanje obrazovanja, etičkih i estetičkih kriterijuma, subjektivno i društveno čulo – a šta se promijenilo nastankom masovne kulture i kakav značaj danas ovo pitanje ima biće predmet interesovanja naših sagovornika. Oni će sa filosofskog, sociološkog, teološkog aspekta i aspekta kreativne industrije kakva je moda pokušati da objasne ko danas utiče na formiranje ukusa, šta znači imati ukus, kako je savremena strategija ukusa dovela do stvaranja kič-čovjeka i šund-literature itd”, navela je Peković.

Biografija učesnika

Savo Laušević je rođen 6. maja 1953. godine u Žabljaku. Gimnaziju je završio 1971. u Pljevljima, a Filozofski fakultet 1975. u Sarajevu. Na istom fakultetu je 1982. okončao postdiplomske studije iz oblasti savremene filozofije odbranivši magistarski rad na temu „Geneza Lukačeve filozofije“. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu odbranio je 1990. doktorsku disertaciju na temu „Kritika i revolucija u Marksovom mišljenju“. Radnu djelatnost Laušević je počeo 1975. kao gimnazijski profesor filozofije u Konjicu, a od 1979. nastavio na Filozofskom fakultetu univerziteta Crne Gore gdje i sada radi u svojstvu redovnog profesora za oblasti savremene filozofije i estetike. Pored Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, u svojstvu gostujućeg profesora, predavao je na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. U dosadašnjoj univerzitetskoj djelatnosti Laušević je obavljao i obavlja značajne naučne i stručne funkcije. Član je Senata Univerziteta Crne Gore, član Komisije za izdavačku djelatnost Univerziteta i Urednik izdanja za oblast humanističkih nauka. Obavljao je funkciju šefa Odsjeka za filozofiju, a sada je rukovodilac Studijskog programa za filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, član Odbora za doktorske studije na Filozofskom fakultetu. Bio je mentor i za doktorske rad, član u više komisija za odbranu doktorske teze, mentor i član komisije za više magistarskih radova. Od 1986. do 1992. uspješno je rukovodio radom Društva filozofa Crne Gore. U periodu 1986-1988. bio je predsjednik Saveza filozofskih društava Jugoslavije. U tom svojstvu je organizova Prvi kongres filozofa Jugoslavije u maju 1988. u Herceg-Novom. Član je Odbora za filozofiju CANU, član je Upravnog odbora Srpskog filozofskog društva u Beogradu. Laušević je dugogodišnji član redakcije časopisa za filozofiju „Luča“, bio je i član redakcije Godišnjaka Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Saradnik je više jugoslovenskih naučnih i stručnih časopisa. Učestvovao je na više međunarodnih i domaćih filozofskih konferencija, naučnih skupova i seminara sa zapaženim prilozima; objavio osada je objavio tri knjige iz filozofije, Udžbenik filozofije za gimnazije, Priručnik za nastavu filozofije i preko šezdeset naučnih radova. Radovi su mu prevođeni na engleski jezik.

Hristina Plamenac rođena je 17.07.1984. godine. Završila je Bogoslovski fakultet na Univerzitetu u Beogradu i Modni dizajn na Univerzitetu Union u Beogradu kao student generacije. Deset godina je radila u modnoj industriji a sada se bavi modom periodično i iz hobija. Trenutno završava interdisciplinarne studije na Univerzitetu u Beogradu – Religija u društvu, kulturi i evropskim integracijama.

foto:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA