Todorović: Muzeju u Nikšiću nedostaje dosta materijala, fali i preko 200 crteža Ilije Šobajića

Očuvanje kulturnog dobra na području Nikšića u nekom prethodnom periodu nije bilo na zavidnom nivou. To je i razlog te nikšićkom Muzeju  nedostaje  dosta vrijednih stvari.

„Na osnovu izvještaja koje imam u našoj ustanovi, koja bi bila neka krovna ustanova kada je kulturna baština u pitanju, mi se u nekom prethodnom periodu ne možemo mnogo pohvaliti zato što prema reviziji koja je vršena dosta tog muzejskog materijala nam nedostaje. Nešto je pokradeno, nešto nije na vrijeme zaštićeno“, kazala je za RTNK direktorica nikšićke Javne ustanove (JU) „Muzeji i galerije“ Vesna Todorović.

Todorović je u emisiji „Naše jutro“ Televizije Nikšić kao primjer lošeg odnosa prema kulturnoj baštini navela Legat Ilije Šobajića.

„To je porodica poklonila našem tada Zavičajnom muzeju. Nedostaje preko 200 crteža u toj zbirci prvobitnoj koja je bila poklonjena muzeju, što znači da neko tu nije čuvao to kako treba. Nažalost, mi sada možemo samo da apelujemo na građane Nikšića i uopšte na ljude koji vole kulturu da u slučaju da negdje nađu te crteže da ih donesu, vrate muzeju“, poručila je Todorović.

Todorović je za RTNK govorila i Bedemu, kao i o stećcima i Lapidarijumu.

JU „Muzeji i galerije“ o februaru je u Nikšiću organizovala izložbu „Princeze na dvoru Petrovića“. Učestvovali su i na Sajmu knjiga i grafike u Pirotu gdje je za prezentaciju grada osvojena nagrada „Sveti Trifun“.

Ovog mjeseca, ali i u aprilu ustanova će prirediti više zanimljivih programa.

Biljana Brašnjo

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA