Svjetski dan pozorišta: U Nikšiću sjutra predstava „Kumovi“

Predstava “Kumovi” rađena po tekstu Dušana Kovačevića u režiji Božidara Đurovića biće izvedena na sceni Nikšićkog pozorišta sjutra( četvrtak, 28. mart) sa početkom u 20 h.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po sijeni od 7 eura, uz popust od 50% za srednjoškolce, studente, penzionere i lica sa invaliditetom.

Nikšićko pozorište obilježiće ovom predstavom Svjetski dan pozorišta.

Predstava “Kumovi” rađena je povodom 140 godina od igranja prve pozorišne predstave u Nikšiću i premijerno je izvedena 16. februara, na Dan Nikšićkog pozorišta.

Scenografiju potpisuje Vesna Popović, kostime Marina Medenica i Margareta Šobot, scenski pokret Jelena Simić, izbor muzike Bojan Bojanić, a numere je otpjevao Pavle Bogojević.

U predstavi igraju: Žana Gardašević Bulatović, Hadži Nenad Maričić, Ivona Čović Jaćimović, Nikola Vasiljević i Pavle Bogojević. Autor fotografija je Krsto Vulović,  a plakat je dizajnirala Sandra Gardašević.

 “Tematsko utemeljenje ove drame se nalazi u svakodnevici savremenog čovjeka našeg prostora Balkana gdje se ljudski život nalazi u iskušenju preplitanja sa onim što naš narod naziva „psećim životom“. Taj život se kroz institucionalnu marginalizaciju njegovih nosilaca u prvi mah učini kao i šansa za oslobođenje od okova civilizovane nevolje i zablude zvane savremenost. No, u Kovačevićevoj poetici, kao i u univerzalnom dramskom obrtu, jedna zabluda rađa uvijek drugu zabludu, a sam ljudski život i ljubav u njemu su jedino za šta se vrijedi žrtvovati i boriti, pa makar i kroz pseći lavež i egzistenciju psa lutalice.

To je priča o ljudima koji se duhom i tijelom pretvaraju u pse, i to pse lutalice, jer je odricanje od sistemski projektovane ličnosti jedini način da se istinska ličnost i istinska ljudskost sačuvaju. Komad je koncipiran tako da se tragično i komično ne mogu razdvojiti niti razumjeti jedno bez drugog i gledaoca ostavljaju da jednim okom plače, a drugim se smije shvatajući da je on suštinski junak priče”, napisao je umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić.

foto:Nikšićko pozorište

NIKŠIĆ PROGNOZA