Svjetski dan poezije obilježen u Nikšiću:,,Lijepa stvar je radost dovijeka“

Svjetski dan poezije, koji  se obilježavao juče, u Odjeljenju za odrasle Javne ustanove (JU) Narodna biblioteka “Njegoš” okupio je članove Kluba čitalaca Biblioteke ,,Njegoš“.

Svjetski dan poezije obilježili su pod pod sloganom ,,Lijepa stvar je radost dovijeka“-stihom engleskog romantičara Džona Kitsa.

“Cilj obilježavanja ovog dana je promocija čitanja i pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije. Namjera je i da se oda priznanje nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima, kao i da se podrži jezička različitost kroz pjesnički izraz. Takođe se želi ohrabriti dijalog između poezije i drugih umjetnosti, a i skrenuti pažnja medijima da poezija nije zastarjeli vid umjetnosti, već jedan od načina da društvo vrati i potvrdi svoj identitet”, navode iz JU Biblioteka Njegoš.

Kroz čitanje poetskih ostvarenja, otvorena je diskusija polaznika Kluba o poeziji, kao književnosti u stihovima, gdje se odmah, ističu,  nametnulo pitanje da li poezija mora da bude čvrsto organizovan način izražavanja.

“Čitajući slobodan, neversifikovan stih Crnjanskog, Matića, Banjevića, ali i Bukovskog, Nerude i Gvendolin Bruks, u diskusiji je zaključeno da poezija ne robuje formama već da je slobodna da diše i živi kako pjesnik hoće. Uz neizostavan osvrt na stihove Njegoša i kratku diskusiju o njima, članovi Kluba skrenuli su pažnju da poezija upućuje čitaoca na asocijacije izvan svakodnevnog jezika i da uobičajene stvari, događaji i misli dobijaju nove asocijativne okvire”.

“Navodeći primjere čuvenih prozaista koji su se takođe okušali u pisanju stihova, članovi Kluba čitali su pjesme Andrića, Hesea i Borhesa, a razgovor su nastavili sučeljavanjem argumenata da li su za razumijevanje i doživljavanje poetskog utiska potrebni preduslovi, i ako jesu da li su to: obrazovanje, osjetljivost za lirski izraz, bliskost tradiciji unutar koje je pjesma napisana, poznavanje jezika i književnog izraza”.

U okviru jednoipočasovnog druženja mogli su se čuti stihovi  Vita Nikolića, Mire Alečković, Rista Ratkovića, Gustava Krkleca, Miroslava Antića, Vaska Pope, Desanke Maksimović, Velimira Rajića, Adama Zagajevskog, Nikole Madžirova, Envera Muratovića i Šabana Šarenkapića.

Dikutovalo se  o Bodleru, Jejtsu, Ljermontovu, Majakovskom, Bloku, Pasternaku, Laliću i Zogoviću.

Razgovor sa članovima Kluba vodio je Darko Nikolić.

foto:JU Narodna biblioteka „Njegoš“

NIKŠIĆ PROGNOZA