„Ponovo radi bioskop“: „Supermarket“ i „Čuvari formule“ u Nikšićkom pozorištu 27. i 28. maja

Program „Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, realizuju u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu otvoren je u Podgorici 14. marta, a prvi dio programa biće upriličen i u Nikšićkom pozorištu 27. i 28. maja.

U tom periodu publika će biti u prilici da pogleda ostvarenja „Supermarket“ Nemanje Bečanovića, u ponedjeljak (27. maja) i „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića u utorak (28. maja).

Projekcija filmova biće u 20 časova.

U drugom dijelu programa, 3. juna u 20 sati, biće prikazana ostvarenja „Nebesa“ Srđana Dragojevića.

Kratka ostvarenja crnogorskih autora „Mar“ Milorada Milatovića, „Mali čovjek u velikom kaputu“ Mila Bešovića i Miloša Prodanovića, „Naročita svojstva“ Tamare Milošević i „Bibliotekar“ Branislava Milatovića biće prikazana 4. juna sa početkom u 20 časova.

Radnja filma „Supermarket“ prati beskućnika, koji već godinu dana neometano živi u supermarketu. Danju je skriven u ventilacionom sistemu gdje spava, a uveče kada se supermarket zatvori izlazi da bi uživao u pogodnostima ponude. Njegov mir jedne noći narušava Robert, bivši radnik obezbjeđenja supermarketa, koji se nakon otkaza takođe odlučio „useliti“ u prodavnicu a budući da je radio u sektoru nadzora, znao je kako da ugasi alarm i nadzorne kamere. Beskućnik oprezno prihvata novo poznanstvo i tako rješava problem usamljenosti.

Uloge tumače Bojan Žirović, Branimir Bane Popović i Ana Pejović.

„Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića manjinska su crnogorska koprodukcija, a ova istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, a scenario za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.

Film govori o humanosti i empatiji, donoseći priču o decenijama skrivanom akcidentu u Vinči 1958. godine.

Uloge tumače: Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović Dragan Bjelogrlić, uz proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara.

Film „Nebesa“ Srđana Dragojevića manjinska je crnogorska koprodukcija. Radnja prati isprepletane sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda. Scenario za film zasnovan je na prozi Marsela Emea i kombinuje crnu komediju uz elemente fantastike. Film je politička satira koja duboko analizira ljudsku prirodu.

Uloge tumače: Nikola Kojo, Ksenija Marinković, Branka Katić, Bojan Navojec

Film „Naročita svojstva“ u režiji Tamare Milošević prati temu u kojoj se umjetnost prepliće sa stvarnim životom, kroz tretman zločina i kazne, uz socijalno raslojavanje, a „Mar“ Milorada Milatovića donosi priču o mladom paru koji već neko vrijeme živi zajedno, ali prolaze kroz emotivnu krizu.

„Bibliotekar“ Branislava Milatovića prati Obrada, bibliotekara kotorske gradske biblioteke, koji uprkos okolnostima da čitalaca skoro i da nema, s velikom pažnjom i ljubavlju radi svoj posao, a „Mali čovjek u velikom kaputu“ Mila Bešovića i Miloša Prodanovića je priča o dječaku prepuštenom samom sebi da se izbori sa životom, obučen u veliki teški kaput problema, obaveza, buke i gužve grada.

Glavni cilj projekta „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca.

Ulaz je slobodan.

Foto: Nikšićko pozorište

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA