Počinje sedmi književni festival “Literitorija”

Sedmo izdanje književnog festivala KIC-a “Budo Tomović” “Literitorija” biće otvoreno sjutra sa temom “Poezija u pokretu”.

„U okviru glavnog programa u 20h, kroz razgovor i čitanja predstaviće se pisci Alen Brlek, Štefan Šmicer, Maša Seničić i Nikola Ćorac, uz moderaciju književnog kritičara Vladimira Arsenića“, istakli su iz KIC-a.

Najavljuju da će na ovogodišnjoj Literitoriji sva tri dana festivala prevoditeljka Elvira Veselinović voditi prevodilačke radionice sa grupom studenata Studijskog programa za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću.

Alen Brlek autor je pjesničke trilogije Metakmorfoze, Pratišina, Sang, te zbirke Halal zumra. Izbor njegovih pjesama objavljen je 2022. na francuskom jeziku.

Pjesme su mu zastupljene u više hrvatskih i međunarodnih antologija te prevedene na desetak jezika. Dobitnik je nagrade Na vrh jezika i nagrade Mali Kvirin. Zajedno sa drugim pjesnicima iz Hrvatske i kolegama iz Turske učestvovao je 2018. u programu prevođenja turske poezije. Trenutno radi kao urednik.

Maša Seničić radi kao naučni saradnik na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gdje radi na svom doktoratu. Učestvovala je u brojnim projektima, radionicama i manifestacijama iz domena filma, pozorišta, vizuelne kulture i poezije, a kao autorka, predavačica, urednica i voditeljka sarađivala je i s filmskim festivalima.

Prozu, liriku i eseje objavljivala je u antologijama i časopisima u zemljama bivše Jugoslavije i cijele Evrope. Za „Okean“, prvu zbirku poezije, 2015. dobila je nagradu Mladi Dis, a 2019. za drugu, „Povremena poput vikend-naselja“, nagradu DušanVasiljev.

Štefan Šmicer je pjesnik, pisac, kritičari performer. Studirao je istoriju, umjetnost, filozofiju i germanistiku u Gracu i Beču. Od 2005. do 2009. bio je referent za književnost u Forumu Stadtpark u Gracu, od 2010. do 2013. član uprave udruženja slobodnih umjetnika Štajerske IG Kultur Steiermark. Od 2015.

Šmicer je nekoliko godina radio kao urednik za Fixpoetry, portal posvećen lirici, a od 2021. urednik je književnog časopisa za savremenu književnost „perspektive“. Između ostalog, Šmicer je dobio stipendiju Gisela Scherer od Hausacher Leselenzesa 2018. i književnu stipendiju grada Graca 2020. godine.

Nikola Ćorac autor je knjige poezije „Niko nas nije upozorio“. Student je na Odsjeku za crnogorski jezik i južnoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Nikšiću, a kao student na razmjeni boravio je na univerzitetu u Gracu.

Poezija mu je objavljena u brojnim zbornicima, antologijama i literarnim časopisima, među kojima u: Lichtungenu, ARS-u, Poeziji i Povelji. Jedan je od finalista 33. Festivala mladih pesnika u Zaječaru i 49. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju, gdje je osvojio treću nagradu. Poezija mu je prevođena na njemački, francuski, engleski i grčki.

Elvira Veselinović rođena je u bivšem DDR-u, odrasla u bivšoj Jugoslaviji, doktorirala je lingvistiku u Kelnu i već dugo se bavi prevođenjem, ne samo književnosti. Radi i kao sudski tumač i nastavnica jezika, a bila je uključena u proširenje fokusa berlinske izdavačke kuće „eta“ na čitavu jugoistočnu Evropu. Sa srpskog, hrvatskog i bosanskog je do sada prevela brojna djela poput knjiga Slobodana Tišme, Dane Todorović, Saše Ilića, Ivane Šojat, Faruka Šehića, Bojana Krivokapića i Tanje Stupar Trifunović.

U posljednje dvije godine značajno je doprinijela vidljivosti crnogorskih autora na njemačkom govornom području, prevedevši djela Ilije Đurovića, Stefana Boškovića, Olje Knežević i Milorada Popovića. Takođe prevodi i sa irskog.

Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu, 1972. Magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar nekoliko regionalnih internet portal. Pisao je za Treći program HRT-a, Books, Proletter, Quorum, Beton, Peščanik.

Tekstovi su mu prevođeni na slovenački i albanski. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa piscem Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja u UK Parobrod, u Beogradu. Uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju je osnovao sa Srđanom Srdićem.

Izvor: Dnevno

Foto: PG Biro

NIKŠIĆ PROGNOZA